Dostupni linkovi

Svjetski humanitarni dan


Izbjeglički kamp UNHCR-a u gradu Mardanu, Pakistan
Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) saopštio je da će, u skladu sa odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), sutra biti obilježen Svjetski humanitarni dan.

"Ovaj dan je prilika da odamo počast svima onima koji su izgubili živote radeći u humanitarnim operacijama širom svijeta. On također služi da nas podsjeti da se u mnogim zemljama i dalje obavljaju humanitarne operacije kako bi se urgentno osigurala neophodna pomoć", kaže se u saopštenju.

UNHCR će na Svjetski humanitarni dan odati počast svom osoblju i svim humanitarnim radnicima koji predano rade, često u opasnim uvjetima, kako bi se pobrinuli da najugroženiji ljudi na svijetu dobiju neophodnu pomoć.

UNHCR, UN-ova vodeća međunarodna humanitarna agencija, osnovan je 1950. godine.

Organizacija pomaže raseljenim osobama u BiH još od 1992. godine, a tokom rata je u zemlji obavljala jednu od najvećih operacija pružanja pomoći.

"Po prirodi posla, osoblje UNHCR-a često radi u konfliktnim oblastima što znači da se suočava sa velikim rizicima. Samo prošlog mjeseca su nepoznati napadači ustrijelili i usmrtili jednog uposlenika UNHCR-a na njegovom radnom mjestu u kampu za raseljene osobe u Pakistanu. Uprkos opasnostima,
UNHCR nastavlja sa radom u 118 zemalja širom svijeta na pružanju pomoći u spašavanju života", kaže se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG