Dostupni linkovi

WB o poslovanju: Makedonija vodeći reformator


Sjedište Svjetske banke
Sjedište Svjetske banke
Svjetska banka u utorak je objavila godišnje izvješće o uvjetima za poslovne aktivnosti u 183 zemlje svijeta "Doing Business 2010.", u kojem se Makedonija ističe s reformama propisa u sedam od 10 područja, pa je svrstana među vodeće reformatore u svijetu.

Slovenija je 11. u regiji a 53. u svijetu, Crna Gora 15. u regiji a 71. ukupno, Albanija 18. u regiji a 82. u svijetu, dok je Srbija 19. u regiji a 88. ukupno.
Hrvatska je svrstana na 103. mjesto u svijetu, dok je među 27 zemalja regije Istočne Europe i srednje Azije, Hrvatska na 21. mjestu.

Iza Hrvatske su Kosovo (22/113) te Bosna i Hercegovina (23/116). Na četiri posljednja mjesta u regiji su Rusija (24/120), Ukrajina, Uzbekistan i Tadžikistan.

U izvješću se ističe se da je u promatranom razdoblju, od lipnja 2008. do svibnja 2009., zabilježen rekordan broj reformi poslovne regulative diljem svijeta, u čak 131 od 183 zemlje. Po tempu reformi prednjači regija Istočne Europe i srednje Azije, gđe je u 26 od 27 zemalja reformirana zakonska regulativa kako bi se stvorilo više mogućnosti za domaće tvrtke.

Na svjetskoj ljestvici vodeći je Singapur, a slijede ga Novi Zeland, Hong Kong, SAD, Velika Britanija, Danska, Irska, Kanada, Australija i Norveška. Razvijene zemlje OECD-a su regija s najpovoljnijim propisima za poslovanje s prosječnim rangom 30, a slijedi regija Istočne Europe i srednje Azije, s prosječnim rangom 71.

U toj regiji vodi Gruzija, koje je 11. u svijetu, a slijede je Estonija, Litva, Latvija, Makedonija (32. ukupno), Azerbajdžan, Cipar, Kirgistan, Armenija i Bugarska.

Iza OECD-a, te Istočne Europe i srednje Azije, po povoljnosti za poslovanje slijede regije Istočne Azije i Pacifika (prosječni rang 83), Bliskog istoka i sjeverne Afrike (92), Latinske Amerike i Kariba (95), Južne Azije (118) i Subsaharske Afrike (139).
Začelje ljestvice drže afričke zemlje, te Venezuela (177) i karipsko otočje Sao Tome i Principe (180).

"Doing Business 2010.", sedmo godišnje izvješće Svjetske banke i njezine Međunarodne financijske korporacije (IFC), rangira zemlje po setu propisa koji reguliraju 10 faza poslovnog života: pokretanje poduzeća, dobijanje građevinskih dozvola, zapošljavanje radnika, uknjižbu vlasništva, dobijanje kredita, zaštitu ulagača, plaćanje poreza, trgovanje preko granice, prisilnu provedbu ugovora i zatvaranje poduzeća
XS
SM
MD
LG