Dostupni linkovi

Mirovna misija u Kongu nije uspjela


Masivna mirovna misija UN (MONUC) na istoku Konga nije uspjela da zada završni udarac pobunjenicima iz Ruande, dok su lokalni pobunjenici kontrolu nad novom teritorijim preuzeli "ispred nosa mirovnih snaga", navode stručnjaci UN.

U izvještaju UN, u koji je agencija Reuters imala uvid, navodi se da je "daleko od toga da je misija riješila korijen uzroka nasilja, prisustvo najveće svjetske mirovne misije samo je dodatno pogoršalo situaciju u provincijama Sjeverni i Južni Kivu."

"Vojne operacije bile su neuspješne u neutralisanju pobunjeničkih `Demokratskih snaga za oslobođenje Ruande` (FDLR), pogoršana je humanitarna kriza u provincijama Kivu i rezultirale su proširenjem vojnog uticaja pobunjenika u Kongu iz redova Tutsija (CNDP)", navodi se u izvještaju.

Armija Konga je uz podršku 2500 pripadnika mirovnih snaga UN početkom godine pokrenula ofanzivu protiv FDLR u sklopu dogovora za poboljšanje odnosa sa susjednom Ruandom, svog nekadašnjeg neprijatelja u sukobima od 1998. godine do 2003. godine.

Kongo se obavezao da će uništiti pobunjenički pokret Hutua, čiji su neki članovi pomogli u planiranju genocida u Ruandi 1994. godine, a zvanični Kigali je zauzvrat uhapsio generala Lorenta Nkundu, čiji su pobunjnici iz CNDP-a bili integrisani u sastav vojske.

Savjet bezbjednosti UN je u dva navrata glasao za nastavak podrške mirovne misije operacijama na terenu, dok su humanitarci i organizacije za zaštitu ljudskih prava ukazivale na to da je raseljeno više od milion stanovnika, da je bilo više hiljada slučajeva silovanja i stotine ubistava.

Najagresivnije operacije protiv FDLR-a predvodile su integrisane nekadašnje pobunjeničke snage iz CNDP, pod komandom generala Boska Ntagande, koga Međunarodni sud tereti za ratne zločine.

Zvaničnici iz MONUC-a su u više navrata negirali učešće Ntagande u operacijama.

Međutim, stručnjaci UN su otkrili da je Ntaganda izdavao naređenja za raspored vojnika, da je uveo uporedni poreski sistem u oblastima koje su pod kontrolom CNDP i da je od prihoda uzimao 250 000 dolara mjesečno i da je centralizovao kontrolu nad skrivenim skladištima naoružanja.
XS
SM
MD
LG