Dostupni linkovi

Švicarska ministrica pozvala na međuvjerski dijalog


Micheline Calmy-Rey
Micheline Calmy-Rey
Švicarska ministrica vanjskih poslova Micheline Calme-Rey primila je u ponedjeljak navečer u Bernu ambasadore muslimanskih zemalja kako bi im objasnila rezultate nedjeljnog referenduma kojim se zabranjuje gradnja minareta u Švicarskoj.

"Pokušavamo da objasnimo i informiramo ih o rezultatima glasanja, posebno arapske i islamske zemlje. Sastala sam se u popodnevnim satima s ambasadorima muslimanskih zemalja na dužnosti u Bernu, izjavila je ministrica na francuskom radiju RTL", prenosi AFP.

Imamo zajedničke interese, nastavila je ona, pozivajući "na jačanje dijaloga među različitim vjerskim zajednicama u Švicarskoj "multikulturalnoj zemlji".

Skoro 60 odsto Švajcaraca odlučilo je na referendumu u nedelju, koje je inicirala švajcarska desnica da se zabrani izgradnja minareta u zemlji u kojoj živi prema najnovijim vladinim statistikama živi oko 350.000 muslimana.

Francuski šef diplomatije Bernar Kušner izjavio je da je šokiran zbog švajcarskog glasanja i smatra da je to predstavlja izraz netolerancije.

"Malo sam šokiran ovom odlukom, koja je negativna i u pogledu zabrinutosti samih Švajcaraca, jer čak i ako ne mogu da se grade minareti ovo znači ugnjetavanje religije", izjavio je francuski ministar za radio RTL i izrazio nadu da će Švajcarska ovu odluku vrlo brzo preispitati.

Desničarska Slobodarska stranka (PVV) u Holandiji saopštila je kako će zatražiti od holandske vlade da održi referendum o zabrani gradnje minareta, nakon sličnog glasanja u Švicarskoj.

Glasanje Švicaraca na referendumu u nedjelju, kojim je zabranjena izgradnja minareta, naišlo je na ogorčenje širom svijeta, posebno u Evropi i nekim muslimanskim zemljama.

U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu, glavna muslimanska organizacija osudila je ovaj referendum kao znak "mržnje" i "netolerancije", ali je zatražila da se ne "reagira radikalno".

Švicarska broji 7,5 miliona stanovnika, od kojih 400.000 muslimana.
XS
SM
MD
LG