Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svetozar Jovićević o rezultatima izbora


Svetozar Jovićević o izborima
(Razgovarao: Esad Krcić)

Rezultate lokalnih izbora u Crnoj Gori za RSE komentariše i analizira profesor Univerziteta i politički analitičar Svetozar Jovićević.

RSE: Da li su lokalni izbori donijeli neki suštinski kvalitet ili je sve ostalo po starom?

Jovićević: Skor da je sve po starom. Na žalost. Tu skoro da ništa novo nema. Ja skoro da nisam previše očekivao. Što šta se ponovilo i u retorici i u ponašanju. Ja ovo govorim pod pretpostavkom da je sve bilo korektno u samom izbornom procesu, naročito u Podgorici. Ja nijesam siguran u to ali polazim od pretpostavke da je sve bilo korektno.

RSE: Šta je presudno uticalo na rezultat po kojem, čini se najmanje razloga za zadovoljstvo ima ujedinjena opozicija?
Jovićević: Već duže vremena se njegovalo to uvjerenje da je to ujedinjenje spasonosni lijek zahvaljujući kojem se ova vlast može smijeniti. Ja nijesam dijelio takvo mišljenje. Uz to kada se dodaju i pojedinačna neoprezna istupanja oko simbola čak i oko državnog pitanja, ostajale su i mnoge dileme i sumnje.koliko god to bili ne baš brojni slučajevi, dovoljan je bio jedan da, čini se mnoge pokoleba. A uz to, nijesam siguran da je i to pozivanje iz susjedne države nekoliko uglednika, koji bi uticali na Bošnjake i Muslimane u Crnoj Gori da glasaju za dio opozicije ili opoziciju. Milsim da to nije ni malo doprinijelo opštem utisku, čak mislim da je štetilo. Naši Bošnjaci i Muslimani, to treba shvatiti, jesu autentičan narod u Crnoj Gori i teško da iko, ma koja ličnost, ma kakvog autoriteta van Crne Gore na njih može bitno uticati.

RSE: Kako vidite poziciju SDP-a nakon ovih izbora? Da li je realno da će pregovarati sa opozicijom i da li će se nešto promijeniti unutar njihove koalicije sa DPS-om?

Jovićević: Uslijed svega ovoga, ovog nedostatka opozicionog bloka, nedostatka jake suverenističke snage unutar njih , iz toga je profitirala SDP, bar prividno. Bez obzira što će oni u svom već ustaljenom stilu, naročito sami vrh te stranke, tumačiti to kao rezultate svoje vjekovne, da se tako našalim, principijelnosti, ispravnosti itd., oni su sada taj tas na vagi.

Kako će oni to iskoristiti? Ja sam prilično siguran, bilo bi za mene potpuno iznenađenje kada bi ovo rukovodstvo SDP sjelo sjutra i vodilo ozbiljne razgovore s opozicijom oko koalicije sa njima. Ja prosto to ni u snu ne očekujem da će se desiti. Oni će koristit tu svoju povoljnu poziciju povlađivanja i jedne i druge strane prema njima pa će odlučivati prema onome kako im se nešto sviđa. Kada gradonačelnik bude radio nešto što im se sviđa, oni će glasati sa DPS-om, a kada im se ne sviđa i budu željeli da ga ograniče u bahatosti i samovoljnosti , oni će glasati protiv njega. I to će se tako, čini mi se, kretati do godinu, do izbora novog gradonačelnika. Teško da mogu pogaziti svoje javno izrečeno obećanje da će nakon toga ponovo glasati za istog gradonačelnika. Vjerovatno će insistirati i koristiti svoju poziciju da se gradonačelnik promijeni. Ja sam lično imao utisak da mnogima unutar DPS to i ne bi bilo mnogo žao.

XS
SM
MD
LG