Dostupni linkovi

Svemirski turista se vratio na Zemlju


Kanadski svemirski turista Laliberte (u sredini) u društvu amerilkog i ruskog kosmonauta.
Svemirski turista Gi Laliberte se sa ruskim i američkim astronautima danas vratio na Zemlju u ruskoj kapsuli "Sajuz". Laliberte je, sa crvenim klovnovskim nosem koji je nosio i na Međunarodnoj svemirskoj stanici, posle sletanja u stepu na severu Kazahstana, iznet iz kasule.

Laliberte, nazvan "prvim klovnom u svemiru" se vratio na Zemlju u pratnji ruskog i američkog astronauta Genadija Padalke i Majkla Bareta. Kontrola misije je saopštila da se kapsula spustila na Zemlju oko 10:30 po lokalnom vremenu, a Laliberte i astronauti su se po sletanju odmarali da bi se ponovo privikli na Zemljinu gravitaciju i potom su otišli na lekarski pregled.

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je da su sva trojica dobrog zdravlja i "još bolje raspoloženi".

Oni bi trebalo nešto kasnije avionom da odlete u Zvezdani grad, centar za obrazovanje i obuku ruskih atronauta koji se nalazi severoistočno od Moskve. Gi Laliberte, kanadski milijarder i osnivač cirkusa "Serk di solej", u petak je na Međunarodnoj svemirskoj stanici pročitao svoj tekst posvećen svetskim problemima sa vodom. To je deo programa koji je u 14 gradova širom sveta održan 9. oktobra, a među učesnicima su bili i bivši potpredsednik SAD Al Gor, pevač Piter Gejbriel i irska rok grupa U2.

Laliberte je put u svemir platio 35 miliona dolara i on će verovatno biti jedan od poslednjih turista na Međunarodnoj svemirskoj stanici pošto će NASA ubuduće slati svoje astronaute na svemirsku stanicu preko ruske svemirske agencije, što neće ostaviti mesta za turiste.
XS
SM
MD
LG