Dostupni linkovi

Švedska: Napadač na školu imao rasistički motiv


Ispred škole u kojoj je izvršen napad, 22. oktobar 2015.

Maskirani ubica iz škole u švedskom gradiću Trollhattan, počinio je zločin iz rasizma, saopštila je u petak policija. Prije nego ga je policija ubila, 21-godišnji napadač je ubio jednog đaka i jednog učitelja, a dvoje teško ranio.

Šef policije Niclas Hallgren rekao je da je ubica simpatizer desničara, te da su do procjene da je rasista došli pregledom njegova stana, te na temelju ponašanja tokom zločina.

Njegov identitet zvaničnonije otkriven, ali se kaže da je lokalac, stanovnik Trollhattana. Međutim, većina medija u Švedskoj kaže kako je riječ o Antonu Lundinu Petterssonu, koji se navodno angažovao za inicijativu da se u zemlji organizuje referendum kojim bi se izglasala zabrana školovanja imigrantske djece u švedskim školama.

Naoružan mačem, s maskom i kacigom na glavi, on je ušao u Kronan školu. Pozirao je za forografiju s učenicima, koji su mislili da je obučen za Halloween.

Maskirani napadač na školu
Maskirani napadač na školu

Nakon toga je ušao u učionicu, te ubio nastavnika i 17-godišnjeg dječaka, dok su petnaestogodišnji učenik i 41-godišnji nastavnik još uvijek u kritičnom stanju, koje je izazvano ubodnim ranama.

Švedska je u šoku, premijer Stefan Lofven je rekao da je ovo "crni dan" za njihovu zemlju. Kralj Carl Gustaf je kazao kako je "ovu tragediju dočekao s velikom tugom i očajem".

Desetine ljudi stalno posjećuju mjesto zločina, ispred škole ostavljaju cvijeće i pale svijeće. Postavljen je i plakat na kojem piše "zašto su ubijeni?"

Švedski mediji javljaju da je ubica na svom Facebooku objavio da je simpatizer Hitlera i nacističke Njemačke, kao i da mrzi islam i migrante. Upravo zbog toga šef policije Hallgren izjavio je za švedski Radio da je "uvjeren u to da su napadačevi motivi rasistički“.

"Bio je vuk samotnjak. Igrao video igrice i živio u svom svijetu", kazao je dnevniku Expressen jedan od ubicinih kolega.

Očevici opisuju scene haosa u školi, ali policija još nije objavila imena žrtava. Četrnaestogodišnji Laith Alazze, izjavio je za Četvrti kanal švedske televizije da je jedan njegov drug htio privući pažnu napadača, ali da su obojica pobjegli kad su vidjeli da je proboo mačem nastavnika.

Osnovna škola Kronan u industrijskom gradiću Trollhattan, ima oko 400 učenika u dobi između šest i 15 godina, a veliki je procenat djece imigranata.

Inače, napadi na škole rijetkost su u Švedskoj. U posljednjih 20 godina zabilježen je samo jedan incident u kojem je ubijen jedan učenik.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG