Dostupni linkovi

Sve oštrija sporenja oko Zakona o finansiranju političkih partija


Skupština Crne Gore
Zakon o finansiranju političkih partija, umjesto da doprinese jačanju, ozbiljno narušenog povjerenja u izborni proces u Crnoj Gori, iz dana u dan eskalira u problem koji postaje tačka sve žešćeg sporenja vlasti i opozicije, pa su i u utorak među parlamentarcima pale i teške riječi.

U Crnoj Gori su obustavljena mnoga socijalna davanja i određeni oblici zapošljavanja, a izvršna vlast se pravda novim Zakonom o finansiranju političkih partija koji uoči i neposredno nakon izbora ograničava razne isplate i ad hoc zapošljavanja u državnim službama i javnim preduzećima.

S druge strane, opozicija uzvraća da nikakvih ograničenja nema za redovna davanja i regularno zapošljavanje, a da vlast samo želi da zakon iskompromituje da bi za to okrivila opoziciju i vratila se na staro i državnim sredstvima "kupovala" biračko tijelo.

Ministar finansija Radoje Žugić je trebalo u utorak da pred parlamentarcima objasni - zašto se brojne institucije obraćaju tom tijelu da tumači Zakon o finansiranju političkih partija i šta predstavlja problem u njegovoj primjeni.

“Moj odgovor je da ne znam. Ne znam ni od koga su zahtjevi ni koji su zahtjevi. Da li zakon ima nedorečenosti, da li zakon ima određenih elemenata koji se mogu i moraju tumačiti, to je pitanje za vas poslanike, za nas koji primjenjujemo zakon. Ali, možda je rješenje da radna grupa koja je radila na izradi ovog zakona u funkciji snaženja povjerenja u izborni proces kao i snaženje svih elemenata racionalne javne potrošnje možda treba da da komentar na nekoliko članova tog zakona, ukoliko takvih nejasnoća ima. Taj komentar će najbolje dati oni koji su pripremili taj zakon“, bio je Žugićev odgovor.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Milutin Đukanović je naveo određene primjere iz prakse koji govore o, po njemu, očiglednoj opstrukciji zakona od strane vlasti koja time nastoji da proizvede probleme, a opoziciju prikaže kao krivca za neisplaćivanje socijalnih davanja i zaustavljanje određenih oblika zapošljavanja za koje ustvari ne postoji nikakva zakonska smetnja.

Može neko da nas pita da li je 12 u podne dan ili noć. To je logika tog pitanja.Mislim da je javnosti već jasno da u suštini blokadu vrši DPS, odnosno državni organi kojima upravlja DPS sve u nadi da će uspjeti da skrene pažnju i da optuži opoziciju za ono što je nemoguće optužiti opoziciju”, konstatovao je Milutin Đukanović.

Varnice su počele nakon izlaganja Nebojše Medojevića iz Demokratskog fronta koji je rekao da je zvanično zatražio zabranu vladajuće Demokratske partije socijalista.

“Mi vas samo upozoravamo. Mi se ne radujemo ničijoj nesreći koja će mnogima doći u demokratskoj Crnoj Gori jednog dana. Ajmo da završimo sa ovim, pustite ljude da se slobodno izjašnjavaju. Ako vas birači vole, ako vas glasaju zbog vašeg programa, zbog vašeg lidera, zbog vaših ideja srećno vam bilo. Nemojte da zloupotrebljavate sirotinju ovoga naroda koju ste sami napravili. Ostavili ste ljude bez posla, egzistencije, zatvorili ste fabrike i onda ste otjerali ljude na biro rada i onda ih kupujete parama organizovanog kriminala. Lične karte kupuje kriminalna organizacija iz Nikšića. Stotinu ličnih karata se donose jednom organizovanom kriminalnom klanu iz Nikšića i znajte da sve podatke imamo”, poručio je Medojević.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Zoran Jelić, pošto je iznio argumentaciju kojom je nastojao da brani partijski stav da je Zakon o finansiranju političkih partija kojim su uvedene strožije odredbe, čiji je cilj sprječavanje zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe neustavan, odgovorio na Medojevićeve optužbe:

“Gospodin Medojević boluje od intelektualne disuficijencije. Gospodin Medojević traži da se zabrani rad DPS. Dakle, on bi tražio da se zabrani pola Crne Gore. Ja mu savjetujem da pođe u Sjevernu Koreju, da tamo vidi ta iskustva i da ostane tamo jer je taj režim kompatibilan sa njegovim razmišljanjima. I znate kada bi se on vratio? Onda kada bi se pošlo po njega. Naravno, on ima problema sa organizovanim kriminalom, o čemu svjedoči niz krivičnih prijava. On zaista ima veliki problem i meni ga je žao”, zaključio je Jelić.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG