Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sedamnaest godina čekanja na istinu o otmici u Štrpcima


Železnička stanica u Štrpcima kod Rudog
Danas se navršava 17 godina od otmice i ubistva 19 putnika iz voza u stanici Štrpci u opštini Rudo u Republici Srpskoj.

Više nevladinih organizacija u zemlji i regionu tražilo je proteklih godina da u potpunosti rasvetli i sazna pozadina zločina u kojem su pripadnici paravojnih jedinica iz RS pod komandom Milana Lukića oteli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, u mestu Štrpce kod Prijepolja, 27. februara 1993. godine, i ubili ih kod Višegradske banje. Još nije poznato gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Milan Lukić osuđen je juna 2009. za zločine na području Višegrada na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoje Lukić na 30 godina.

Za otmicu putnika odlukom Višeg suda u Bijelom Polju na 15 godina zatvora osuđen je Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. Vrhovni sud Crne Gore potvrdio je tu presudu.

Predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na čijem je čelu Muamer Zukorlić, zatražili su juče da država formira komisiju koja će ispitati učešće nekadašnjeg političkog, vojnog i policijskog vrha Srbije u zločinu otmice i ubistva u Šrpcima.

Na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, predstavnik mešihata Almir Pramenković je rekao da je neprihvatljivo da Srbija haškim optuženicima, optuženim za najteže zločine, plaća pravne zastupnike a ne čini ništa da porodicama čiji su hranitelji ubijeni u Štrpcima obezbedi trajnu materijalnu egzistenciju.

On je uputio zahtev lokalnoj samoupravi Prijepolja da u znak trajnog sećanja na zločin plato ispred Doma kulture nazove "Trg otetih u Štrpcima".

Portparol Islamske zajednice u Srbiji Samir Tandir rekao je da će Medžlis u Prijepolju organizovati danas Komemorativnu akademiju "Štrpci bez mezara".

Nevladina organizacija "Inicijativa mladih za ljudska prava" i aktivistički pokret "Moja inicijativa" obeležili su danas u Beogradu 17-tu godišnjicu otmice u Štrpcima.

Prošle godine u Prijepolju je otkriven spomenik žrtvama zločina u Štrpcima. Većina ubijenih bili su iz Prijepolja, Bijelog Polja, Berana, Podgorice i Bara.

Pročitajte i ovo:
Slučaj Štrpci: na 16. godišnjicu još se čeka istina

Milanu doživotni zatvor, Sredoju 30 godina
XS
SM
MD
LG