Dostupni linkovi

State Department o ljudskim pravima na Balkanu: Od nasilja do korupcije


Huligani na ulicama Podgorice tokom prve Parade ponosa, oktobar 2013.
Srpski ekstremisti, kriminalni elementi i nasilje na severu Kosova su u izveštaju State Departmenta o ljudskim pravima za 2013. godinu označeni kao broj jedan problem u oblasti ljudskih prava.

U Prištini kažu da je takva ocena u izveštaju tačna, ali nedostaje identifikacija onih koji trebaju da snose odogovornost za stanje na severu. Sa severa poručuju da je izveštaj pun laži sa ciljem i namerom da diskredituje srpski narod koji živi na tom prostoru, navodi Amra Zejneli u tekstu Sever Kosova u fokusu izveštaja State departmenta.

Diskriminacija i društveno nasilje nad manjinama, pogotovo LGBT populaciji i Romima, kao i raširena korupcija u pravosuđu, zdravstvu, obrazovanju, ali i pojedinim organima vlasti, neki su od najkrupnijih problema sa kojima se Srbija i dalje suočava, zaključak je izveštaja američkog Stejt departmenta za 2013 godinu.

Ti podaci ne odudaraju od činjenica na koje već godinama upozoravaju, kako nadležni koji se staraju o zaštiti ljudskih i manjinskih prava, tako i brojne nevladine organizacije, navodi Milan Nešić u tekstu Korupcija i nasilje među najvećim problemima u Srbiji.

Nestabilne koalicije, iako nastale nakon izbora koji su ocijenjeni slobodnim i poštenim, stalnim mijenjanjem sastava spriječavaju politički napredak u Bosni i Hercegovini, ocijenjeno je u Izvještaju o ljudskim pravima State Departementa.

Korumpiranost i nefunkcionalnost vlade i dalje su najozbiljniji problem u BiH, zahvaljujći tome što su politički lideri pojačali duboko ukorijenjene etničke podjele i manipuliraju njima, u većini aspekata svakodnevnog života to vodi diskriminaciji.

Predsjednik Helsinškog komiteta BiH Srđan Dizdaredvić slaže se s ovim ocjenama, te napominje da su blage u odnosu na stvarnost:

„Mi u zadnje četiri godine, dakle od zadnjih izbora, ustvari imamo sve gore i gore stanje ljudskih prava. S jedne strane, zbog toga što vlasti nisu funkcionalne, što ne postoje, a s druge strane, što su partijski lideri, koji drže konce u svojim rukama, se sve autoritarnije i autoritarnije ponašaju i ispoljavaju sve više i više nerovoze. To su održava na prava građana, njihovu slobodu izražavanja, mirnog okupljanja, na položaj zaštitnika ljudfskih prava itd..“

State Departement ocjenjuje da nekoliko puta tokom prošle godine vlasti nisu uspjele održati efikasnu kontrolu nad snagama sigurnosti, iako one nisu provodile široko rasprotranjena ili sistematska kršenja ljudskih prava.

Zabilježeno je zastrašivanje i provociranje novinara i građanskih aktivista. To je upravo i način na koji se građanima ograničava pristup tačnim informacijama. Zahvaljujući tome ograničava se i odgovornost političkih lidera.

Korupcija, nepotizam, nebrojeni izvještaji o zapošljavanju prema političkoj liniji, slaba kontrola sukoba interesa u svim granama vlasti, stalno uznemiravanje novinara i medija, neuspjeh da se riješe raniji slučajavi nasilja nad kritičarima vlasti i da se kazne državni zvaničnici za koje postoje dokazi da su bili korumpirani, neki su od problema koji se notiraju u posljednjem izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava kada je u pitanju Crna Gora.

Stejt department se poziva i na istraživanje MANS-a o 333 slučaja korupcije od 2006 do 2012, prenosi Petar Komnenić u tekstu Izvještaj Stejt departmenta detektovao sistemske probleme u državi.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG