Dostupni linkovi

Šta će donijeti revizija investicija u turizmu?


Nacionalni park Durmitor
Početkom naredne nedjelje, vladin Savjet za privatizaciju će razmatrati prijedlog mjera sačinjenih na osnovu analize više ugovora sklopljenih sa investitorima u oblasti turizma koji u međuvremenu nijesu realizovani. Pojedini ugovori će možda biti raskinuti, sa drugima će se napraviti novi dogovor, ali uslijed velikih gubitaka domaćeg turizma zbog višegodišnjeg ignorisanja obaveza od strane investitora, nameće se pitanje - da li je Vlada morala ranije da povuče odlučne poteze.

Počinjući novi, sedmi premijerski mandat, Milo Đukanović je prilikom ekspozea u Skupštini rekao da će nova Vlada analizirati svaki privatizacioni ugovor, a da će se oni koji nijesu ispoštovani - raskinuti.

„Analiziraćemo svaki od privatizacionih aranžmana i kritički provjeriti odgovornost partnera prema ugovorenim obavezama. U svim slučajevima u kojima se pokaže da partneri nijesu ispunili svoje investicione obaveze: prema zaposlenima, tehnološkim viškovima ili druge važne ugovorne klauzule – bez oklijevanja, takve ugovore treba raskinuti“, rekao je krajem godine premijer Milo Đukanović.

Zamjenik direktora NVO MANS Dejan Milovac je, rekavši da je ugovore sa investitorima koji ne poštuju ugovorne obaveze trebalo raskinuti mnogo prije, naglasio da od toga postoji mnogo značajniji problem.

"Svakako da je trebalo raskinuti ugovore sa tim investitorima jer, iako su oni prezentovani kao strateški investitori koji će donijeti svjež novac u Crnu Goru i koji će otvoriti nova radna mjesta, to se međutim nije desilo. Međutim, ono što je po meni mnogo veći problem od tih ugovora jeste činjenica da niko iz same vlade i ostalih investicija nije odgovarao za tako nešto jer mi možemo da promijenimo na stotine investitora ali ako ne promijenimo one ljude koji donose tu odluku da ti investitori budu prihvaćeni i koji prate realizaciju tih ugovora, na žalost imaćemo situaciju koju imamo već u Crnoj Gori da se nikada ne učimo na greškama već da nam se iznova ponavljaju iste stvari", kaže Milovac.

Analiza kroz tri dimenzije

Početkom februara, dva mjeseca nakon premijerovog izlaganja kojim je najavio reviziju ugovora sa investitorima u oblasti turizma, sekretar Savjeta za privatizaciju i savjetnik premijera za preduzetništvo Aleksandar Tičić je rekao da je Savjet za privatizaciju formirao radni tim čiji je cilj da analizira ugovore sa investitorima koji nijesu ispunili investicione obaveze, ukupno 13 u oblasti turizma, napravi analizu koju će sa prijedlogom mjera predati Vladi koja bi na osnovu toga ali i analize ekspertskog tima advokatske kancelarije iz Beča bila u stanju da formira kompletnu sliku o svakom pojedinačnom ugovoru i očekivanjima u vezi svakog od njih.

"Svaki ugovor je priča za sebe. Oni se moraju analizirati kroz tri dimenzije. Prvo, kroz stečajni postupak imamo određeni broj ugovora, imamo sklopljene ugovore po klasičnoj, tenderskoj proceduri ili imamo koncesije gdje je država sklopila ugovore za korišćenje određene teritorije sa kompanijama na određeni period od 30 do 90 godina. Vidjećemo šta će ovaj tim na kraju kao analizu da da Vladi koja će na osnovu toga preduzeti određene mjere", navodi Tičić.

Radni tim je nakon toga radio više od mjesec dana, pa će Savjet za privatizaciju u ponedjeljak na stolu imati analizu i prijedlog mjera.

Na "tapetu" će se naći ruska kompanija Njega Tours koje je još prije 11 godina kupila hotel As u Perazića dolu koji do danas nije završila. Zatim, posrnula Vektra Montenegro domaćeg biznismena Dragana Brkovića koja, po svoj prilici, neće moći da izgradi hotele Tamaris i Igalo i obnovi hotel Plaža u Herceg Novom.

Revidiraće se i aranžmani u vezi investicija na Žabljaku gdje je HM Durmitor 2005. kupio Hotel Jezera koji do danas nije obnovljen, a ni konzorcijum HTP Primorje i HLT fonda nije ispunio obaveze u vezi Hotela Planinka kao ni u slučaju Centra za odmor, rekreaciju i rehabilitaciju - Igalo.

Jedna od najvećih žrtava investitora koji nijesu ispunili ugovorne obaveze je Ulcinj u kom je firma Bećović management, 2005. kupila Hotel Mediteran, a Rokšped, godinu kasnije, Hotel Galeb.

"Najproblematičniji je hotel Galeb jer u ugovoru koji je dugo bio tajni dokument, a do kojeg smo mi uspjeli da dođemo stoji obaveza investitora da u narednih 5 godina uloži nekih 14 miliona eura i podigne kvalitet na nivo 5 zvjezdica. Šta se desilo? Vlasnik koji je kupio hotel ga je samo srušio i tamo je sada jedna prazna rupa. Ulcinj jeste žrtva ali mi smo ovdje svjedoci da kako god novi mandatar dođe, evo u tri ciklusa već obećavaju nam reviziju privatizacionih ugovora ali to je tek da se stiša nezadovoljstvo i nastavlja se uvijek po starom. Mi znamo i svi znaju ko su ti investitori i ko ih je doveo pa ne očekujemo da Vlada koaj ih je dovela preispita te ugovore“, kaže direktor ulcinjske nevladine organizacije Mogul Džemal Perović.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG