Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbijagas namjerava graditi gasovod kroz RS


"Srbijagas" treba da preuzme koncesiju za izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku koji će ići do Banjaluke i čiji će kapacitet biti 1,2 milijarde metara kubnih gasa godišnje, izjavio je u četvrtak direktor ovog preduzeća Dušan Bajatović.

"Jedan krak tog gasovoda trebalo bi da vodi do Sarajeva", rekao je Bajatović na konferenciji za novinare na Beogradskom sajmu.

Objavljivanje namjere Srbijagasa da gradi gasovod kroz Republiku Srpsku uslijedilo je samo pet mjeseci nakon što je vlada ovog bh. entiteta potpisala sa Vladom Srbije dokument koji je dao pravni okvir za foriranje zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i Gasprometa Pale.

Dogovoreno je da će Srbijagas kompenzirati 60 posto duga Gaspromenta kroz preuzimanje 65 posto akcija Vlade RS-a u Gasprometu.

Na taj način Srbijagas je u novom preduzeću dobio 40 posto kapitala, ili oko 1,8 milion konvertibilnih maraka, od ukupne vrijednosti kapitala Gasprometa od 4,8 miliona konvertibilnih maraka.

Bećarević: Srbijanska ekonomska agresija na BiH


Na formiranje zajedničkog gasnog preduzeća Srbije i jednog od dva bh. entiteta žestoko su reagovali iz drugog dijela BiH - Federacije BiH, mada je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio da je ta kompanija spremna učestvovati i u gasifikaciji Federacije BiH.

Generalni direktor BH-Gasa Almir Bećarević ustvrdio je da ulazak Srbijagasa u BiH kroz RS predstavlja "srbijansku ekonomsku agresiju na BiH".

"Odnosi između Srbijagasa i Gasprometa su fiktivni posao prebijanja nekakvih dugova s imovinom. Preduzeće s Pala treba im samo da se registriraju u BiH. U suštini, cilj svega je da se preprodaje ruski plin, uzima profit i izvlači u Srbiju. Ništa drugo. To je prvo što će uraditi", smatra Bećarević.

Iz Federacije se pribojavaju da će BiH postati ovisna o Srbiji kada je u pitanju transpot i trgovina gasom.

U BiH se već godinu dana pokušava formirati državna javna korporacija za gas, čije je osnivanje predviđeno Dejtonskim sporazumom.
XS
SM
MD
LG