Dostupni linkovi

MMF dolazi po predlog smanjenja deficita


Razgovori predstavnika MMF-a u Vladi Srbije u avgustu su imali delimičan uspeh, Foto: Vesna Anđić
Razgovori predstavnika MMF-a u Vladi Srbije u avgustu su imali delimičan uspeh, Foto: Vesna Anđić
Misija Međunarodnog monetarnog fonda stiže danas u Beograd na razgovore o drugoj i trećoj reviziji kreditnog stendbaj aranžmana sa Srbijom u iznosu od 2,9 milijardi evra.

Predstavnici Misije, koju će predvoditi Albert Jeger, boraviće u Beogradu do 4. novembra.

Danas i sutra imaće tehničke sastanke, a u ponedjeljak, 26. oktobra, razgovore sa Vladom Srbije, rečeno je u stalnom predstavništvu MMF-a u Srbiji.

Prema informacijama iz Ministarstva finansija Srbije, sa MMF-om će biti razgovarano o republičkom budžetu Srbije za narednu godinu, jer je njegovim predlogom, koji je napravila Vlada Srbije, predviđen deficit od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Od Vlade se očekuje predlog mera za smanjenje deficita

Tokom prethodne posete delegacije MMF-a Beogradu, krajem avgusta, završetak druge revizije stend baj aranžmana Srbije sa MMF-om pomeren je za kraj oktobra, do kada Vlada mora da smanji javnu potrošnju i započne reformu penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Vlada neće povećavati PDV, ali ni smanjivati plate i penzije, dogovoreno je u avgustu, ali da bi to dobila moraće MMF-u da predloži mere za smanjenje javnog sektora, reforme penzionog, socijalnog zdravstevenog i školskog sistema, rekla je ministarka finasija Diana Dragutinović.

Ona je kazala da postoji spremnost Vlade u celini da se smanji javna potrošnja, te dodala da je prvi veliki ispit budžet za 2010. godinu, koji će, obećala je, biti spreman pred oktobarski dolazak Misije MMF-a.

Iako je dogovoren viši budžetski deficit, ostalo je da se usaglasi budžet za 2010. godinu, odnosno da li će budžetski deficit biti 3,5 odsto ili četiri odsto BDP-a.

Čelnici MMF-a su obelodanili da je Fond tražio povećanje stope PDV-a od Vlade Srbije, kako bi se pokrio deficit budžeta, ali je dobio uveravanja da za tim nema potrebe, pošto će deficit biti pokriven iz drugih izvora.
XS
SM
MD
LG