Dostupni linkovi

LBGT populacija traži strategiju protiv nasilja



Radovan Borović

Prvi masovniji protestu LGBT osoba nakon prošlogodišnje "Parade ponosa" i ovogodišnjeg otkazivanja parade izveo je na ulicu ispred Vlade Srbije stotinjak osoba.

“Više nema nema povlačenja u četiri zida”, poručili su pripadnici LGBT zajednice, ogorčeni zbog napada na devojku koja je nosila majicu sa LGBT oznakom.

Pročitana je i poruka devojke A.Ž. koju je prošle subote nožem povredio maloletnik u centru Beograda.

"Pomalo mi je žao što sam ovde jer će to biti opravdanje za Ivicu Dačića da je sloboda okupljanja moguća, ali nije. Bićemo i dalje margina svih margina", rekao je okupljenim aktivistima Boban Stojanović iz Kvirije.

Učesnici protesta nosili su transparente sa porukama "Ove ruke nisu nasilne", "Homofobija se leči", "Nasilnike u četiri zida" i "Nije srpski ćutati".

Pripadnici LGBT populacije traže slobodu okupljanja i da se država ozbiljnije uključi u rešavanje njihovih problema. Lazar Pavlović iz Gej-strejt alijanse kaže da na ovaj način žele da ukažu na težak položaj LGBT populacije jer ne žele više da žive u strahu.

„LGBT osobe ne žele da trpe nasilje i nama je zaista dosta toga. Želimo da živimo kao i svi drugi građani Srbije živimo slobodno, bez ikakvih tenzija, bez uvreda, pretnji bez mržnje, koja nas okupira i u našim privatnim životima. Kako se karakteriše ova krivična dela koja su užasna i strašna”, pita se Pavlović.

Društvo mora reći stop nasilju

"Ja želim da živim i želim da se moj život nastavi dalje. Ja ne želim da idem nigde, ovo je moj grad koji volim, ne dam takvim manijacima da me sklone iz njega i ne želim da oni budu slika Srbije i naše budućnosti", navela je u pismu A. Ž., koju je u sredu u Urgentnom centru posetio i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

LGBT protest u Beogradu, 19. oktobra 2011
LGBT protest u Beogradu, 19. oktobra 2011
Protest nazvao "opravdan" jer predstavlja generalno protivljenje nasilju i tolerisanju nasilja koje postoji u društvu, te izjavio da država neće tolerisati nasilje i napade po bilo kom osnovu.

„Država mora da pošalje jasnu poruku da niko ne sme da napada druge ljude, bez obzira na političke, nacionalne, verske, ideološke, seksualne ili bilo koje druge razlike. Mislim da smo dobro uradili što smo toga dana otkazali sve te skupove. Naravo mi ćemo raditi sa LGBT populacijom da vidimo dalje oko njihove bezbednosti. Policija tu preduzima različite mere ali jednostavno ne može policija da pokrije nečiju aktivnost tokom celog dana ili noći”, kaže ministar policije Ivica Dačić.

Prvom masovnijem protestu LGBT osoba nakon prošlogodišnje "Parade ponosa" prisustvovali su i pojedinci koji ne pripadaju toj populaciji, među njima i poslanik URS Željko Ivanji. Policija i pravosuđe moraju da na efikasan štite građane od nasilja.

"Ja znam da je teško menjati svest ljudi, pogotovo u pogledu homofobije, ali taj posao je težak i moramo da nastavimo svi pojedinačno. To je sukob ličnih borb,i ali i svi zajedno kao društvo moramo da kažemo: stop nasilju", zaključuje poslanik Željko Ivanji, koji je i član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Protest je obezbeđivao veliki broj pripadnika Žandarmerije u opremi za razbijanje demonstracija. Incidenata nije bilo.
XS
SM
MD
LG