Dostupni linkovi

Vladajuće stranke optužuju SAD, a opozicija vlast


Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica

Vlada Srbije ni premijer Vojislav Koštunica nisu se oglasili ni nekoliko sati nakon velikih nereda u Beogradu, niti osudili nasilje. Iz Koštuničine stranke je poručeno da SAD, a ne Srbija, krše međunarodno pravo. Opozicija za direktno poticanje na nasilje krivi premijera Koštunicu.

Portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Branislav Ristivojević ocenio je večeras da "Sjedinjene Američke Države, a ne Srbija brutalno krše medjunarodno pravo".
Komentarišući najavu američkog ambasadora u UN Zalmaja Halilzada da će zatražiti da Savet bezbednosti UN osudi večerašnji napad na američku Ambasadu u Beogradu, Ristivojević je agenciji Beta rekao da su SAD prekršile Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada su priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.
"To je pravo pitanje kojim treba da se bavi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Predlog američkog ambasadora u UN da Savet bezbednosti razmotri pitanje povrede medjunarodnog prava zbog incidenta u američkoj ambasadi u Beogradu mora se dopuniti pitanjem najdubljeg kršenja medjunarodnog prava od strane SAD", rekao je portparol stranke srpskog premijera Vojislava Koštunice.
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak optužio je premijera Srbije Vojislava Koštunicu da je direktno odgovoran za večerašnje nerede na ulicama Beograda.
"Koštunica nastavlja sa svojim paklenim naumom uništenja Srbije. Njegovo obraćanje na današnjem mitingu u Beogradu bio je direktan poziv na sve što se posle toga dogodilo", rekao je Čanak agenciji Beta. Ocenio je da su celu situaciju "podgrejali" zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić i lider Nove Srbije Velimir Ilić svojim "bolećivim odnosom prema huliganstvu i kriminalu na ulicama".
Prema Čankovim rečima, ukoliko se ispostavi kao tačna informacija da je u zapaljenoj zgradi američke ambasade večeras pronadjeno ugljenisano telo, to će značiti da Koštunica od večeras ima i "krv na rukama". Prema njegovim rečima, napad na ambasadu strane države zapravo se tretira kao napad na teritoriju te države. "To znači da Koštunica želi da zarati sa SAD da bi onda potrčao da ga Rusija brani", ocenio je lider LSV, koji je i šef poslaničkog kluba Vojvodjanski poslanici u Skupštini Srbije.
Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je večeras da su za nasilje na ulicama Beograda "do krajnjih granica odgovorne institucije koje su gradjane pozvale na skup izlažući gradjane tom neverovatnom riziku i Srbiju takvoj šteti".
"Poražavajuća je istina da su ministri u Koštuničinoj vladi, u kojoj Demokratska stranka ima većinu podstrekivali na ovo nasilje i da su svojim izjavama poslednjih nekoliko dana dali legitimitet rušenju Beograda", istakao je on. Kako je naveo, "Vlada, predsednik i parlament Srbije su dužni da se suprotstave huliganima koji uništavaju Beograd pod izgovorom da štite Srbiju. Ne može se Srbija braniti nasiljem koje je uništilo i kompromitovalo samu Srbiju prethodnih 20 godina", kazao je on.
Prema Jovanovićevim rečima, LDP će insistirati na odgovornosti i pokrenuti raspravu u parlamentu. "Tražićemo reagovanje nadležnih institucija, pre svega mislim na tužilaštvo, sudove i odgovornost onih koji su dužni da štite imovinu i bezbednost gradjana Srbije, koji na tako nešto nisu reagovali na adekvatan način, mislim na policiju", kazao je Jovanović.
XS
SM
MD
LG