Dostupni linkovi

Da li je Nikolićeva platforma klip u točkovima Aleksandra Vučića?


Karikatura Predraga Koraksića Koraksa (jul, 2014)

Premijer Aleksandar Vučić najzad je potvrdio da je dugo najavljivana Platforma o Kosovu predsednika Tomislava Nikolića stigla u Nemanjinu i da ju je on nekoliko puta pažljivo pročitao, da će se o njoj ozbiljno razgovarati, da Srbija nema nameru da prekine dijalog sa Prištinom ali i da se neće svađati sa predsednikom.

Da li je premijer nagovestio ono što su neki analitičari odmah preveli na razumljiv jezik - predsednik stavlja klipove pod točkove evropskom putu Srbije? Komenator nedeljnika "Vreme" Milan Milošević kaže za naš program da je sa Andrićevog venca poslat dokument koji se ne može realizovati:

“Podsetimo da je taj papir poslat Vladi nakon što je premijer Aleksandar Vučić, pred posetu Americi, 'Vol Strit Džurnalu' izjavio da je voljan da građanima Srbije postavi pitanje o promeni Ustava, odnosno, preambule (u kojoj se Kosovo definiše kao deo terirorije Srbije), on to nije direktno rekao, ali se na to odnosi. To što se zna o predlogu predsednika Republike, to je Platforma za eventualni generalni dogovor Srba i Albanaca , istorijsko pomirenje, ali to je daleko, to je još zaleđeni konflikt. Svi pregovori na kojima insistira Nemačka su zapravo u okviru one formule na kojoj su Istočna i Zapadna Nemačka funkcionisale: ne priznaje se država ali se Istočna Nemačka tretira kao država", kaže naš sagovornik.

RSE: Ima različitih nagađanja u javnosti zašto je predsednik izabrao baš u ovom trenutku izašao sa ovom Platformom. Da li to može dovesti do rascepa u vladajućoj stranci?

Milošević: "Čim obe strane toliko negiraju da se neće svađati, znači nekog sukoba ima. Čime će on rezultirati, to sam bog zna. Sama Srpska napredna stranka je neprofilisan, nejasan konglomerat. I on funkcioniše na osnovu vođstva Vučića. A vlast je zasnovana na prethodnoj pobedi Nikolića. I tu je moralo doćI, pre ili posle, do surevnjivosti.”Dodajmo da je nemački Zidojče cajtung objavio da je Nikolićeva platforma pretnja Kosovu i da njegova retorika širi stah da Beograd ima velikosrpske aneksione planove."

Inače, premijer Vučić je najavio posetu nemačke kancelarke Angele Merkel, ne precizirajući datum.

Pogledajte komentare (6)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG