Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pogled iz Brisela: Beograd vjeruje NATO-u više nego prije


Ko sa kim sarađuje: NATO vježbe u Crnoj Gori

Rikard Jozwiak, dopisnik RSE iz Brisela, za “Zašto?” analizira stajališta i namjere NATO-a i Rusije prema Zapadnom Balkanu, u sedmici u kojoj dvije strane među kojim raste netrpeljivost, učestvuju u vojnim vježbama u regionu: NATO sa partnerima, među kojima je i Srbija, u Crnoj Gori, dok je Srbija domaćin zajedničkim manevrima sa Rusijom i Bjelorusijom.

  • Vježbe

NATO vježba koja se u Crnoj Gori odvija ove sedmice je planirana prije godinu dana. Tako da ona nije odgovor na nešto drugo. Vrijedi se takođe podsjetiti da NATO i Srbija redovno izvode zajedničke vježbe tako da oni nisu baš totalni neprijatelji. Kao što mi je rekao jedan NATO diplomata: “Beograd nam vjeruje više nego što je to prije bio slučaj i ne želimo da ih (na silu) uvlačimo unutra. Naše ambicije nisu veće od onoga šta želi Srbija.”

  • Rusija i Crna Cora

NATO je u osnovi tražio dvije stvari prije nego što je prihvatio Crnu Goru u svoj klub: čišćenje tajnih službi koje su bile sklone davanju tajnih informacija i jačanje podrške članstvu u NATO-u. Prema diplomatama sa kojima sam razgovarao, na oba polja su do određenog stepena uspjeli. Oni vjeruju da je tajna služba očišćena iako je ovo pitanje oko kojeg nikada ne možete biti 100 posto sigurni.

Što se tiče javne podrške, to je malo teže. NATO nije zagovarao referendum o članstvu i to je vjerovatno bila dobra odluka jer bi rezultat bio tijesan. Tako da NATO nije javno zabrinut, ali istovremeno su svjesni da Rusija još može pokušati sa svojim trikovima u Crnoj Gori i u širem regionu. Oklijevanje Evropske unije oko proširenja takođe pomaže pojavi neodlučnosti i znakova pitanja na Zapadnom Balkanu. To je razlog i zašto je NATO brzo djelovao i primio Crnu Goru u članstvo.

  • Borba za naklonost

NATO je u osnovi siguran da je Crna Gora u Zapadnom kampu i da će odbiti pozive iz Moskve. Odluka je već donešena da će Crna Gora postati članica naredne godine i Alijansa ne očekuje probleme kada je u pitanju proces ratifikacije u zemljama članicama naredne godine. Činjenica da se Podgorica pridružila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama u nametanju sankcija Rusiji zbog njene uloge u Ukrajini i aneksije Krima je jasan signal i u velikom je kontrastu sa onim što čini Srbija po istom pitanju.

Zbog toga zvone na uzbunu u nekim zemljama EU i NATO, naročito na Istoku, gdje Rusiju vide kao veliku prijetnju i gdje su obično vrlo raspoloženi za proširenje. Ali, takođe, ostaje činjenica da i NATO i EU mogu Crnoj Gori mogu ponuditi nešto konkretno: članstvo. Rusija ne može ponuditi ništa bolje od toga. I kako se očekuje da se Crna Gora pridruži NATO-u naredne godine i nakon toga da bude jedina balkanska zemlja sa šansom da se pridruži Evropskoj uniji za vrijeme mandata naredne Komisije (2019-2024.), obje organizacije još smatraju da će bitku za naklonost crnogorskih političara dobiti Brisel.

  • “Državni udar”

Nemam jasne naznake šta NATO zvaničnici zaista misle o događajima (na dan izbora), ali znam da je planirano da Aleksandar Vučić dođe u Brisel u toku ovog mjeseca. Očekujem da će se razmatrati ova pitanja i da će se NATO pobrinuti da se Srbija ne miješa u politiku Crne Gore.

XS
SM
MD
LG