Dostupni linkovi

Sprečen teroristički napad u Kanadi


VIA Rail voz planiran kao meta terorističkog napada
Dva muškaraca optužena su za kovanje zavere za teroristički napad na kanadski putnički voz, uz podršku elemenata Al Kaide iz Irana.

Kanadska kraljevska konjička policija saopštila je u ponedeljak uveče da su uhapšeni Čiheb Esegajier (30) i Raed Džaser (35) sa mestom prebivališta u Montrealu, odnosno Torontu, koji su planirali da sprovedu napade na železnicu "Via reil", uz podršku elemenata Al Kaide koji se nalaze u Iranu, ali da nema indikacija da bi napadi bili pod pokroviteljstvom (iranske) države".

"Ovo je prvi poznati planirani Al Kaidin napad koji smo doživeli u Kanadi", naveo je nadzornik Dag Best na konferenciji za novinare.

Uhapšeni muškarci nisu kanadski državljani, saopštila je kanadska policija, ali nije navela koje su nacionanosti, a hapšenje je rezultat istrage koja je bila deo prekogranične kanadsko-američke policijske operacije.

Zvaničnici u Vašingtonu i Torontu saopštili su da jučerašnje hapšenje terorista nema veze sa prošlonedeljnim bombaškim napadom na Bostonskom maratonu.

Iran je negirao bilo kakvo učešće u planiranju ovog napada. Ministar spoljnih poslova Ramin Mehmanparast kazao je politika ekstremista nije politika zvaničnog Irana. Optužio je Kanadu da poslednjih pet godina radi na projektu širenja "iranofobije", prenosi BBC.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG