Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Abas se neće ponovo kandidovati


Mahmoud Abbas
Palestinski predsjednik Mahmud Abas objavio je da se neće ponovo kandidovati za predsjednika na izborima koji su zakazani za januar, zbog, kako je naveo, toga što u mirovnim pregovorima nije napravljen pomak. Reagujući na njegovu odluku, izraelski ministar odbrane Ehud Barak saopštio je da se nada da Abasova odluka neće ometati pokretanje mirovnog procesa.

Ionako teški izarelsko plaestinski pregovori o miru , suočeni su sa novim problemom , nakon što je Palestinski predsjednik Mahmud Abas saopštio da se povlači iz izborne trke zakazane za januar. Najava saopštena samo dan nakon što je Američki državni sekretar Hilari Klinton posjetila region, bila je rezultat Abasovog nezadovoljstva zbog toga što u mirovnim pregovorima nema napretka.

Abas je odluku saopštio uživao na Palestinskoj TV:

“Mi smo na prekretnici , mjesec za mjesecom, godina za godinom, nismo vidjeli ništa osim izražavanja zadovoljstva i odugovlačenja “

Ako Abas ostane pri odluci to će udvostručiti izazov i napore za Vašington .Hilari Klinton je bila oprezna u prvoj reakciji na Abasov potez:

“Mislim da je rješenje o stvarnju dvije države jedini način da se ispune očekivanja Palestinskog naroda, i da se Izraelu omogući bezbjednost kakvu zaslužuje, i ja oočekujem da ću sarđivati sa predsjenikom Abasom u bilo kojem obliku, da bi smo pomogli ostvarenju ovih ciljeva”

Klintonova je ovo rekla novinarima u Vašingtonu, i to je jasan signal da američki zvaničnici ostavljaju otvorena vrata Abasu da se predomisli.

Robert Gibs portparol Bijele kuće na brifingu je takođe pohvalio umjerenog palestinskog lidera.

“Imamo izuzetno poštovanje za predsjednika Abasa.On je važan i istorijski lider za palestinski narod i partner SAD.Mislim da je njegov rad bio usmjeren na bolji život Palestinaca”

Blizak Abasov savjetnik, Jaser Abed Rabo, rekao je zapadnim medijima da Abasovu najavu treba shvatiti kao “ hitan krik protiv nastavka pristiska za polaganje oružaja, od strane SAD i Izraela”

Predsjednik Abas je, kako se navodi u izvještajima, nezadovoljan stavom SAD prema izraelskoj izgradnji jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali, odnosno smatra da je Izrael u povlašćenom položaju kada je Vašington u pitanju. Sa izraelske strane prvo se oglasio ministaar odbrane Ehud Barak izražavajući nadu da napori za ponovno pokretanje mirovnog procesa na Blikom Istoku neće biti ometeni povlačenjem Abasa.

Svi se očigledno nadaju da će se Mahmud Abas koji po mnogim procjenam nema ozbiljnog nasljednika na vidiku predomisliti i eventulano odložiti izbore.
Izraelska štampa čak smatra da je “riječ o taktičkom potezu najmijenjnom prije svega Amerikancima”.

Mediji takođe navode da su Egipat Jordan i Arpska Liga tražili od Abasa da se ponovo kandiduje za predsjednika.
XS
SM
MD
LG