Dostupni linkovi

Sukob vernika SPC i CPC


Tri policajca lakše su povređena u incidentu koji se dogodio u sredu na Ivanovim koritima kod Cetinja gde su se vernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) okupili kako bi u hramu Preobraženja Hristovog obeležili taj verski praznik.

I SPC i CPC ranije su obavestili policiju o nameri da u sredu, povodom verskog praznika, služe svetu liturgiju u hramu Preobraženja Hristovog na Ivanovim koritima.

Cetinjska policija je, kako se navodi, imajući u vidu ranije događaje kada je odnos dve crkve u pitanju, od utorka od 20 sati obezbeđivala hram, radi sprečavanja eventualnog narušavanja javnog reda i mira.

U saopštenju policije se dodaje da policijski službenici prema vernicima "nisu preduzeli nikakve mere, radnje i sredstva prinude", osim potiskivanja suprotstavljenih grupa građana.

Mitropolija Crnogorsko-primorska osudila je ponašanje vernika Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) na Ivanovim koritima i ocenila da je policija morala odlučnije da štiti sveštenstvo, vernike i imovinu Mitropolije.

Dodaje se da policijski službenici nisu uradili sve što je bilo u njihovoj moći da spreče ulazak neovlašćenih lica – kako se ističe "lažnih sveštenika", u hram Preobraženja Hristovog.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokušala je danas na Ivanovim Koritima da Njegušima otme njegušku crkvu svetog preobraženja i stavi je pod svoju nadležnost, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

SPC je, prema rečima predsednika Odbora za promociju interesa CPC Steva Vučinića, “prevarila“ Njeguše obećavajući im da će početi službu u osam a u devet sati i 30 minuta napustiti crkvu da bi omogućila crnogorskom sveštenstvu da služi liturgiju koja je bila zakazan u deset sati.

On je rekao da je crnogorsko sveštenstvo služilo liturgiju na poziv građana Njeguša kao vlasnika crkve.

Vučinić je kazao agenciji MINA da su predstavnici CPC umesto da crkvu napuste u dogovoreno vreme u njoj „zabarikadirali hor, horovođe i nekoliko popova“ pa je policija morala da ih istera vani.

On tvrdi da je SPC u njegušku crkvu autobusom kolašinske registracije dovela starije osobe i decu izlažuci ih nemalim neprijatnostima.

Pogledajte komentare (13)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG