Dostupni linkovi

Spasojević: Rekonstrukcija srpske Vlade da bi ostalo isto


Serbia - Prime Minister of Republic of Srpska (l) Zeljka Cvijanovic and Prime Minister of Serbia Ana Brnabic, Belgrade, 10. November 2017
Serbia - Prime Minister of Republic of Srpska (l) Zeljka Cvijanovic and Prime Minister of Serbia Ana Brnabic, Belgrade, 10. November 2017

Dušan Spasojević, docent na beogradskom Fakultetu političkih nauka, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega još uvijek nije došlo do ranije najavljivanje rekonstrukcije Vlade premijerke Ane Brnabić.

  • Šira slika

Pretpostavljam da će doći do neke, makar male, rekonstrukcije Vlade koja će biti vezana za izbor gradonačelnika Beograda.

Kada se reši to pitanje, onda ćemo videti da li je (gradonačelnik Beograda) Siniša Mali možda planiran za naslednika gospodina (bivšeg minstra finansija) Dušana Vujovića i to će biti neki minimum koji će se verovatno desiti u narednih nekoliko nedelja, čime će se zadovoljiti interesovanje javnosti za tu priču oko rekonstrukcije vlade.

Ako gledamo jednu širu sliku načina na koji SNS vlada od 2012. do danas, to je jedan konstanat niz vanrednih izbora i nekih malih i velikih rekonstrukcija.

  • Razlozi

Poenta toga jeste da se konstantno u javnosti govori o tome i da se time jača položaj predsednika Vučića, s jedne strane, i sa druge strane da se slabi položaj ministara koji su pod stalnom presijom neke skorašnje ili potencijalne smene.

U tom kontekstu, ja mislim da je to naprosto jedan mehanizam koji SNS vrlo često koristi.

Ovoga puta postoje i neki objektivni razlozi, ostavka ministra Vujovića i neki manji konflikti koji su posljednjih nekoliko mjeseci izbili na površinu.

  • Konflikti

Ali u svim tim pozicijama, zapravo, premijerka nema moć da odlučuje, zato što ona nije politička ličnost, nije direktno vezana za SNS i jasno je da Aleksandar Vučić donosi te ključne odluke.

Tako da ako je reč o agendi, onda je reč o njegovoj agendi, a ne o nekoj nezavisnoj inicijativi koju je premijerka Brnabić pokrenula.

Vučić će biti onaj koji će donositi ključne odluke, uostalom kao i kada je reč o pitanju prvog čoveka Beograda.

Ja mislim da je njena pozicija vezana za poziciju predsjednika i dok god je on podržava njena pozicija je apsolutno sigurna, i u tom smislu konflikti koje ona ima sa drugim ministrima mogu da je ugroze jedino ako izađu iz okvira koji su do sada postojali.

  • Glas

A ovo što sada imamo, to su neki mali sukobi koji izlaze s vremena na vreme i koji zapravo doprinose mogućnosti Srpske napredne stranke da pokrije veliki ideološki spektar.

Dakle, ono što je ministar Nenad Popović izjavio pre nedelju ili dve kada se sukobio sa premijerkom, to je zapravo nešto što Srpskoj naprednoj stranci odgovara, em što daje neku vrstu pluralizma i dinamike unutar vlade, dok sa druge strane istovremeno omogućava i onima koji su malo više modernistički, tolerantni i proevropski da budu zadovoljni time da je premijerka na neki način odnela pobedu.

Ali i oni glasači Srpske napredne stranke koji su malo više konzervativni su tu čuli neki svoj glas i znaju da ima nekoga ko ih brani.

  • Animoziteti

Tako da je u tom smislu to isto jedna funkcionalna performansa SNS-a i ja tu ne vidim nikakve ozbiljne probleme.

Naravno, moguće je, i sasvim izvesno, da postoje neki lični animoziteti ali dok god postoji većina koja podržava tu vladu i dok god postoji izuzetna popularnost predsednika sve će to bez ikakvih problema biti rešeno.

Ako bude promene, sve će osati isto, odnosno ostaće onako kako predsednik Vučić proceni da je najbolje za njega i za Srpsku naprednu stranku.

XS
SM
MD
LG