Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Advokat Nehata Tačija: Sedam dana bez saslušanja


Nezabeležna pravosudna praksa: Direktor kosovske policije za region Mitrovice Nehat Tači

Direktor kosovske policije za region Mitrovice, Nehat Tači, koji je u pritvoru od 28. septembra, još nije saslušan, rekao je za "Zašto?" Radija Slobodna Evropa njegov advokat Sead Spahović nakon što ga je posetio u pritvoru u Nišu.

Spahović kaže da je u pitanju nezabeležna pravosudna praksa.

“On je u pritvoru, on ne zna šta mu se stravlja na teret, niti zna koji dokazi ga terete, niti je poučen o svojim pravima u postupku”, rekao je Spahović.

On navodi da pritvorenom kosovskom policijacu nikakvi detalji nisu objašnjeni, dok su branioci u Tužilaštvu u Nišu dobili informaciju da ta institucija “smatra da Tužilaštvo u Nišu nije nadležno za taj postupak, već da je nadležno Tužilaštvo u Beogradu”.

“Sada traje jedno prebacivanje nadležnosti sa jednih na druge, rasprava ko je stvarno nadležan za taj postupak, između Niša i Beograda. A za to vreme čovek sedi u pritvoru i gleda u plafon. S druge strane, iz papira se vidi da iza cele ove priče stoji pravosuđe u Prištini, koje u Prištini ne postoji".

"Pominje se Okružni sud u Prištini, Okružni tužilac u Prištini, Policijska uprava u Prištini, a papiri su datirani na 2006. godinu i jasno je da je reč o nekakvim fantomskim paraorganima koji ustvari sede u Nišu i glume pravosuđe na Kosovu”, objašnjava Spahović.

Takođe, iz papira kojima sudija određuje pritvor Tačiju se vidi, navodi Spahović, osnov po kom nekadašnje srpsko pravosuđe sa Kosova, koje je 1999. godine izmešteno u opštine u Srbiji, goni kosovskog policijskog funkcionera.

“Stavlja mu se na teret da je došao u kuću nekog čoveka u Lipljanu i rekao `ja sam pripadnik paravojne terorističke organizacije OVK`. Piše da se tako predstavio, pa da on dalje isteruje familiju u čiju kuću je ušao sa Kosova. Pri tome se goni za terorizam, za delo izvršeno 1. jula 1999. godine".

"Imam utisak da je ovaj postupak relikt zaboravljene kampanje u kojoj su svi Albanci bili pod optužbom da su teroristi. Da je to tako ostalo i da je Nehaj Tači po inerciji uhapšen, i mislim da srpsko pravosuđe sada ima jedan vruć krompir u rukama“, rekao je Spahović za RSE.

XS
SM
MD
LG