Dostupni linkovi

Solarni avion završio treću etapu pionirskog leta


Solar Impulse
Solar Impulse, solarni avion jednosjed, kojim je pilotirao švicarski pustolov, sletio je u St. Louisu, Missouri, u utorak rano ujutro na trećoj etapi interkontinentalnog leta, nakon više od 21 sat u zraku.

"Osjećam se kao da sam se vratio iz nekog drugog svijeta", rekao je pilot Bertrand Piccard nakon slijetanja aviona sa četiri električna motora i velili raspon krila.

Piccard je poletio u ponedjeljak sa aerodroma Dallas-Fort Worth u Teksasu, na trećoj od pet etapa puta preko Sjedinjenih Država, s ciljem promovisanja obnovljivih izvora energije.

St. Louis je izabran za slijetanje u čast pionira vazduhoplovstva Charlesa Lindbergha i njegovog leta bez prekida od Njujorka do Pariza u avionu "Duh St. Louisa".

Etapa od Texasa do Missourija bila je najduži let Solar Impulsa do sada.

Projekt Solar Impulse, osnovali su i vode Piccard i drugi švicarski pilot, Andre Borschberg, kako bi pokazali šta se može postići bez fosilnih goriva

Njihov krajnji cilj je let oko svijeta u 2015. godini.

Prva etapa Solar Impulsa na američkoj turneji startala je 3. maja, kada je Piccard poletio avionom iz San Francisca, California, prema Phoenixu.

Avion u svakom mjestu slijetanja ostaje deset dana, kako bi se tehnologija mogla pokazati zainteresovanima. Naredno zaustavljanje planirano je u Washingtonu, prije nego put konačno završi u julu u Njujorku.

Energiju za avion osigurava 12.000 solarnih ćelija koje pokreću propelere.

Avion može letjeti i noću, dostiže nadmorsku visinu od 27.000 stopa (8.230 metara), a zatim lagano klizi prema dolje, gotovo ne koristeći pogon, dok sunce ponovo ne izađe i počne puniti solarne ćelije.

XS
SM
MD
LG