Dostupni linkovi

Šokantni video


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Piše: Joanna Paraszczuk, priredila: Mirjana Rakela

Šokantni video preplavio je društvene 13. januara. Vrlo vjerojatno je to isti onaj dječak koji je prikazan u prethodnom video na kojem je zabilježena obuka djece boraca na strani Islamske države.

Video u trajanju od sedam i pol minuta “uradak“ je propagandnog krila medijske grupe Al-Hajat i objavljen je pod imenom „Otkrivanje unutarnjeg neprijatelja“. Ima verziju na ruskom i engleskom jeziku, te titlove na arapskom. Pripovjedač objašnjava da su "neprijatelji mislili da mogu poslati špijune i agente koji će raditi protiv Islamske države."

Snimka počinje s "priznanjem" dvojice muškaraca, za koje IS tvrdi da su bili špijuni "regrutirani od strane ruskih obavještajnih službi".

Prvi čovjek kaže da se zove Zhanbolat Mamaev i da je iz Kazahstana. Govori kako je agent ruske Federalne službe sigurnosti (FSB). Izgleda prestrašeno i vrlo je vjerojatno da je njegovo „priznanje“ dato pod prisilom. Svi njegovi odgovori su potaknuti pitanjima osobe koja je iza kamere i koja govori ruski. Mamaev kaže da je bio zadužen za Siriju, da je davao podatke o militantima s ruskog govornog područja. Za te informacije FSB ga je trebao platiti.

On tvrdi da je živio u Istanbulu "u stanu pored velike džamije", te da su s njim bila još dvojica agenata - jedan sa Sjevernog Kavkaza i jedan Turčin.

Drugi uhapšeni se identificira kao Sergej Ashimov i kaže da je Rus. Kao i Mamaev, Ashimov je uplašen, a njegovi odgovori zvuče kao uvježbani. Koristi terminologiju ekstremističkog IS, govori "braća" kada opisuje militantne. Kaže da ima 30 godina i da je prije dolaska u Siriju radio kao agent FSB "protiv muslimana". Ashimov je navodno bio zadužen za pružanje informacija o "braći koja se bore u Siriji", te je trebao saznati gdje se nalaze vođe te militantne skupine.

Način na koji dvojica govore, koriste se terminologijom ekstremističke Islamske države, pokazuje da se najvjerojatnije ne radi o agentima ruskog FSB-a. Ashimov kaže da je bio "musliman prije ali onda je napustio svoju braću i postao otpadnik".

Njih dvojica su nakon toga ubijeni, a ubojica je djete porijeklom iz Kazahstana.

Isti dječak se pojavio u videu koji je objavljen u novembru pod nazivom „Put prema bogu“. Taj video je prikazivao grupu kazahstanskih dječaka koji prolaze vojnu i ideološku obuku i koji su tada uzvikivali kako će „zaklati nevjernike“.

Nakon ubojstva dva muškarca, dijete drži pištolj u zraku i osmjehuje se. Pripovjedač govori kako su ubijeni "poniženi pod nogama mladih mudžahedina".

Odmah nakon objavljivanja video zapisa, ruska ambasada u Damasku saopćila je da nema saznanja o ubojstvima navodnih agenata FSB-a. I Federalna služba sigurnosti je odbila išta komentirati.

Video je objavljen dva dana nakon što je na društvenim mrežama postavljena snimka djeteta, bombaša, samoubojice. Dječak je navodno kamionom bombom, u provinciji Salahadin u Iraku, ubio desetine shiita. Neke snimke prikazuju dječaka kako sjedi za volanom kamiona s oružjem i granatama.

XS
SM
MD
LG