Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ubica Roni Li Gardner pogubljen streljanjem
U američkoj saveznoj državi Juta (Utah) u petak ujutro izvšena je smrtna kazna nad osuđenikom Ronijem Li Gardnerom. Kazna je izvedena streljanjem koje je, od vraćanja smrtne kazne u SAD-u 1976. godine, korišćeno samo dva puta, takođe u Juti.

Gardner (49) je na smrt osuđen zbog ubistva advokata Majkla Bardela tokom neuspešnog pokušaja bega iz sudnice u Solt Lejk Sitiju u Juti 1985. godine. Sudilo mu se i zbog ubistva Melvina Oterstroma 1984. godine, takođe u Solt Lejk sitiju.

On je pogubljen pred petočlanim streljačkim vodom. Sam je izabrao metodu streljačkog voda umesto smrtonosne injekcije, rekavši da kod nje nema greške, objavili su američki mediji.

Američki Vrhovni sud i guverner Jute Geri Herbert u četvrtak su odbili zahtev Gardnerovih branilaca da se pogubljenje odgodi.

Dok je čekao streljanje, Gardner je gledao filmsku trilogiju "Gospodar prstenova" i čitao roman Davida Baldačija "Božanska pravda", rekao je portparol zatvorske službe Juta Stiv Gerke.

Par sati pre pogubljenja posetio ga je i biskup Crkve Isusa Krista svetaca Sudnjeg dana, dodao je Gerke.

Juta je jedina savezna država u SAD-u koja još koristi metodu streljačkog voda kod izvršenja smrtne kazne. Od 49 pogubljenja osuđenika na smrt u Juti u poslednjih 160 godina, 40 je izvršeno streljanjem.
XS
SM
MD
LG