Dostupni linkovi

Najveće smetlište na svijetu je veličine SAD-a i pluta Tihim oceanom


Tihi Ocean - ilustrativna fotografija
Tihi Ocean - ilustrativna fotografija
Priredio: Rinko Golubović

Najveće smetlište na svijetu je veličine SAD-a i pliva po površini Tihog oceana. U posljednjem desetljeću se "plutajuće smeće" udvostručilo te stručnjaci ocjenjuju da je veliko otprilike kao šest Velikih Britanija.

Oceanograf Simon Boxal je kazao da smeće koje trenutno pluta Pacifikom bi zauzelo površinu SAD-a i konstantno raste, piše Telegraph.

Većina smeća, oko 90 posto su plastični otpaci, koji su dospjeli u more na način da su izravno bačeni ili ih je vjetar odnio.

Urbanistički program SAD-a je 2006. godine zaključio da na svakoj kvadratnoj milji oceana pliva 46.000 komada plastike te da oko 70 posto te iste plastike potone na dno. Ostali komadi plastičnog smeća kruže oceanom.

Procjenjuje se da je sveukupna težina odbačene plastike oko 100 milijuna tona.

Ljudi moraju početi razmišljati o tome i ponašati se odgovorno, zaključuju znanstvenici.

"Četiri najveće 'plastične opasnosti' za more su: plastične vrećice, boce, zatvarači na bocama i stiropor. To je sve ono bez čega bismo mogli samo da malo više pazimo. Trebamo se svi potruditi i promijeniti svoje navike, od malih stvari, kao što je nekorištenje plastičnih vrećica",
kazala je stručnjakinja za okoliš, Jo Royle.

"Mislim da rješenje mora doći s obale. Mi trebamo prestati koristiti nepotrebnu plastiku",
kazala je.

Boxal naime nije toliko pozitivan kao ona, on smatra kako se tu ništa ne može učiniti.

"To smeće je preveliko, to je kao nuklearni otpad, ne može se ništa. On je tu da ostane. Moramo smisliti na koji način odlagati plastiku",
kazao je.
XS
SM
MD
LG