Dostupni linkovi

Slučaj Ćuruvija: Odgovor Nati Mesarović


Nata Mesarović
Nata Mesarović
Izjavu da je zajedno sa g-đom Natom Mesarović bio član Drugostepenog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, koje je 1999. godine potvrdilo prvostepenu presudu Slavku Ćuruviji, Zoranu Lukoviću i Srđanu Jankoviću, Radio Slobodna Evropa dobila je sa najautentičnijeg mesta – od samog g-dina Siniše Važića, tadašnjeg predsednika pomenutog suda i predsedavajućeg veća koje je prvostepene presude potvrdilo.

Dakle, u proveri te informacije postupalo se uz dužnu novinarsku pažnju i konsultovanje, ne samo kredibilnog sagovornika nego i sudije u procesu, o čemu svedoči i insert iz snimka razgovora sa sudijom Važićem.



U međuvremenu je g-đa Nata Mesarović demantovala da je potvrdila presudu novinaru Slavku Ćuruviji, s obzirom da je mesec dana ranije već bio likvidiran, pa je protiv njega bio obustavljen krivični postupak.

Slavko Ćuruvija, međutim, nije bio jedini prvostepeno osuđeni u pomenutom predmetu. Samo jedini nije preživeo. Jesu, srećom, Zoran Luković i Srđan Janković, autori inkriminsanog teksta objavljenog u listu “Dnevni telegraf” u decembru 1998. godine, kojim su, navodno, širili lažne vesti o Milovanu Bojiću i samim tim “uznemirili” građane Srbije.

Zorana Lukovića i Srđana Jankovića, a uz njih još i Dragana Novakovića, koga je sudija Krsto Bobot u prvostepenoj presudi oslobodio optužbe, g-đa Mesarović je svojom potvrđujućom presudom poslala iza rešetaka. Učinila je to zajedno sa kolegama Sinišom Važićem i Nadom Zec.

Ništa – ni bombe koje su padale i tog 15. maja 1999. godine – nije ih omelo da revnosno stignu na radno mesto, što ne može, a da ne sugeriše izuzetnu žurbu tog sudskog veća da pomenute novinare kazni.

Gospođa Mesarović je, dakle, bila uverena da ono za šta su u prvostepenom postupku Janković, Luković i Novaković osuđeni jeste krivično delo i u skladu s tim uverenjem je i donela odluku.

Isto to delo, proizilazi iz presude prvostepenog suda, učinio je i Slavko Ćuruvija.

Otuda ne možemo, a da, kao odgovoran medij, ne pozovemo g-đu Mesarović da javno odgovori na pitanje: da li bi i Slavko Ćuruvija, da je sticajem okolnosti ostao živ, bio zahvaćen njenom presudom?

A bilo bi dobro da i stručna, kao i najšira javnost u Srbiji, na ovo pitanje dobije odgovor, tim pre što je Nata Mesarović, danas predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda, jedna od ključnih osoba u procesu kontroverzne reforme pravosuđa kojom je trebalo da se napravi jasan diskontinuitet u odnosu na vreme Miloševićevih montiranih procesa.
XS
SM
MD
LG