Dostupni linkovi

Rehn: Hrvatska bliže završetku pregovora s EU


Olli Rehn
Olli Rehn
Hrvatska je postigla dobar napredak u reformi pravosuđa i u pitanjima u vezi sa brodogradnjom, te se približila rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom, što otvara mogućnost za završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom (EU) u prvoj polovici sljedeće godine, izjavio je danas u Stockholmu povjerenik za proširenje EU Oli Ren (Olli Rehn).

"Hrvatska je napravila dobar napredak u reformama, primjerice u reformi pravosuđa i u pitanjima u vezi sa brodogradnjom, a to su važni uvjeti za zaključenje pregovora", rekao je Ren pred neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, koji je održan danas u Stockholmu.

U subotu su se ministrima zemalja članica pridružili i njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja - Hrvatske, Makedonije i Turske.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković također je istaknuo da je rješenje spora sa Slovenijom blizu i da je preostalo prijeći još "nekoliko koraka".

Gordan Jandroković
"Vjerujem da će Hrvatska i Slovenija vrlo brzo naći rješenje kojim će obje strane biti dobitnice", rekao je Jandroković.

Istog je mišljenja i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, sa kojim se Jandroković susreo u Stockholmu.

Žbogar je danas izjavio da optimistički gleda na pitanje rješavanja pograničnog spora Hrvatskom sa Slovenijom koja blokira pregovore Zagreba o prijemu u Evropsku uniju.

Evropska komisija je u srijedu ocijenila da bi pregovori o prijemu Hrvatske u EU mogli da se okončaju u prvoj polovini 2010. godine, ukoliko do tada budu riješena sporna pitanja, među kojim je i spor Hrvatske sa Slovenijom. To bi omogućilo Hrvatskoj da postane članica EU tokom 2011. godine.

Poticaj na srpanjskom sastanku premijera

Krajem srpnja su Hrvatska i Slovenija priopćile kako očekuju da se do kraja godine pronađe rješenje graničnoga spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Borut Pahor i Jadranka Kosor na susretu u Trakošćanu
Nakon sastanka u dvorcu Trakošćan kod Varaždina 31. srpnja, premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili su okvirni plan prema kojem bi se rješenje uskladilo do jeseni, a usvojilo do kraja godine.

"Pronašli smo put kojim treba ići... zadovoljna sam što smo se počeli dogovarati oko stvari koje su u interesu obiju zemalja", rekla je Kosor.

"Postoji mogućnost da još ove godine riješimo problem obiju zemalja, a to su ulazak Hrvatske u EU i nastavak pregovora te rješenje graničnoga pitanja", izjavio je Pahor.

Nakon neuspješne inicijative Europske komisije i zastoja u pregovorima o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, ovo je bio prvi sastanak slovenskog premijera s novom hrvatskom premijerkom otkako je ona preuzela dužnost.

Naznake da je za hrvatsko-slovenski spor sve više zainteresiran i Washington pokazale su se na nedavno održanom Croatia Summitu u Dubrovniku kada je zamjenik američke državne tajnice James Steinberg rekao da bilateralna pitanja ne bi trebala biti zapreka na putu zemalja jugoistoka Europe u euroatlantske integracije.
XS
SM
MD
LG