Dostupni linkovi

Konferencija o pristupanju Hrvatske 2. listopada


Švedski premijer Fredrik Reinfeldt u utorak je, u svojstvu predsjedajućeg Europskom unijom, hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor poslao pisani odgovor na njezino pismo od petka, u kojem je izvješćuje kako će iduća Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske EU biti sazvana u petak, 2. listopada.

U Reinfeldtovom odgovoru stoji kako švedsko Predsjedništvo (EU) pozdravlja pismo hrvatske premijerke, koje je na odgovarajući način otklonilo rezerve Slovenije glede prejudiciranja granice između Hrvatske i Slovenije u pregovaračkim poglavljima.

"Nakon obavljenih konzultacija s Republikom Slovenijom i s razumijevanjem da su jamstva koja je Republika Hrvatska dala dovoljna za dizanje njezinih rezervi za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja povezanih s rezervama Slovenije glede prejudiciranja granice između Hrvatske i Slovenije, švedsko Predsjedništvo će stoga 2. listopada 2009. sazvati Međuvladinu konferenciju kako bi se nastavili pristupni pregovori Hrvatske s EU", navodi se u pismu.

Švedsko Predsjedništvo, po pismu, prima na znanje da su se obje strane usuglasile nastaviti pregovore o postizanju dogovora o graničnom sporu, uz olakšavanje Predsjedništva EU, podrazumijevajući da granični spor ili predaju arbitražnom sudu ili sklope dvostrani ugovor o zajedničkoj državnoj granici u skladu s glavnim prioritetima izraženim u Pristupnom partnerstvu s Hrvatskom i s namjerom da ih ispune.

"Nastavak pregovora između Hrvatske i Slovenije o graničnom sporu biti će sazvan istodobno s Međuvladinom konferencijom", naglašava se u pismu.

Reinfeldt također napominje kako se "podrazumijeva da oba pisma predstavljaju sastavni dio pristupnih dokumenata Međuvladine konferencije o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji".
XS
SM
MD
LG