Dostupni linkovi

Slovenija neće deblokrati sva poglavlja


Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak da će Ljubljana na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju s Hrvatskom, koja se očekuje krajem rujna ili početkom listopada, odblokirati samo ona poglavlja koja su bila blokirana zbog prejudiciranja granice.

"Od 14 do sada blokiranih poglavlja, četiri nisu blokirana zbog prejudiciranja granice, nego zbog drugih sadržajnih primjedbi", izjavio je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije.

U ovom trenutku postoji suglasnost 26 zemalja članica EU-a, svih osim Slovenije, za otvaranje devet i zatvaranje pet poglavlja.

Žbogar je kao primjer naveo samo poglavlje 31 - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, u kojem će Slovenija "vjerojatno zadržati rezerve kako bi se vidjelo kako se provodi postignuti dogovor" čelnika dviju vlada o deblokiranju pregovora i nastavku pregovora o rješavanju graničnog pitanja.

To bi značilo da će Hrvatska na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju moći otvoriti ili zatvoriti 10 od 14 dosad blokiranih poglavlja.

Žbogar je istaknuo kako očekuje da predstavnici Hrvatske i Slovenije, u nazočnosti predstavnika predsjedništva EU-a ili Komisije nastave pregovore o
rješavanju graničnog pitanja isti dan kada se održi Međuvladina konferencija o pristupanju.

Pregovori o arbitražnom sporazumu, po Žbogaru, bili bi nastavljeni od točke gdje su prekinuti 15. lipnja, kada je povjerenik za proširenje Olli Rehn iznio donekle izmijenjeni prijedlog u odnosu na onaj koji je prihvaćen u Hrvatskom saboru.

Žbogar drži da neće biti potrebno čekati do 16. listopada, kada je švedsko predsjedništvo još prije postignutog dogovora planiralo sazvati pristupnu konferenciju, nego da će se ona moći održati krajem rujna ili početkom listopada.

U utorak bi odbori slovenskog parlamenta za vanjsku i europsku politiku trebali dati načelnu suglasnost na dogovor Kosor-Pahor, a o deblokiranju poglavlja odlučivali bi se naknadno.

Slovenski predsjednik Danilo Tirk ocijenio je sinoć da je dogovor premijera Slovenije i Hrvatske o nastavku pregovora za rješenje graničnog spora "prvi
korak u pravom smjeru", ali da treba da slijede i "naredni koraci".

U emisiji slovenačke televizije Tirk je pozvao vladu da uskoro predstavi naredne korake i formira vremenski okvir, i rekao da će cijeli proces zahtijevati i "političko verificiranje”, što od vlade zahtijeva odgovarajuću raspravu s političkim partijama.

Prema Tirku, arbitražni sporazum je sadržinski uglavnom već postignut, jer je baziran na prijedlogu komesara EU za proširenje Olija Rena.

Slovenački predsjednik je rekao i da je ideja o referendumu dobra i izrazio uvjerenje da bi nakon arbitražnog sporazuma mogao biti održan taj
referendum.

Premijeri Hrvatska i Slovenija, Jadranka Kosor i Borut Pahor, postigli su u petak sporazum o nastavku pregovora o rješavanju graničnog spora i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU koje je Slovenija blokirala zbog spora oko granice na moru i na kopnu.
XS
SM
MD
LG