Dostupni linkovi

Šljivančanin će kaznu služiti u Slovačkoj


Veselin Šljivančanin
Veselin Šljivančanin
Haški osuđenik Veselin Šljivančanin, pukovnik bivše JNA koji je osuđen zbog zločina počinjenih u Vukovaru 1991. godine, odslužiće zatvorsku kaznu u Slovačkoj, prenijeli su slovački mediji.

Ministar pravde Slovačke Vjera Petrikova je potvrdila da je ta zemlja primila zahtjev Haškog tribunala i da je spremna da ispuni svoje međunarodne obaveze i da je "zatvor spreman".

"U svakom slučaju, regionalni sud Slovačke sada treba da odluči o prihvatanju te odluke Haškog tribunala", rekla je Petrikova.

Mediji u ovoj zemlji prenose da je Haški tribunal odabrao da Šljivančanin kaznu izdržava u Slovačkoj zbog "kulturne i jezičke bliskosti osuđeniku".

Šljivančanin će biti smješten u posebnom krilu zatvora u Leopoldovu, na jugozapadu Slovačke, gdje će odslužiti kaznu koja mu je izrečena 2007. godine.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala pravosnažno je osudio oficire bivše JNA Mileta Mrkšića na 20, dok je kazna Veselina Šljivančanina preinačena sa pet na 17 godina zatvora, zbog učešća u pogubljenju ratnih zarobljenika na farmi Ovčara nakon pada Vukovara 1991. godine.

Žalbeno vijeće potvrdilo je oslobađajuću presudu bivšem kapetanu JNA Miroslavu Radiću.

Za isti zločin, pred sudom za ratne zločine u Srbiji je osuđena grupa pripadnika Teritorijalne odbrane i dobrovoljaca iz Srbije.
XS
SM
MD
LG