Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kritike vlasti zbog vizije o izgledu Skoplja


"Skopje 2014" - nova prošlost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Blagoja Kuzmanovski

Već nekoliko dana u Makedoniji je tema broj jedan projekat državnih i gradskih vlasti o tome kako će centar glavnog grada Skoplja izgledati 2014. godine.

Na glavnom trgu, prema tom predlogu, dominirao bi veliki spomenik Aleksandra Makedonskog na njegovom konju Bukefalu, a predviđena je i crkva, kao i spomenici nekoliko makedonskih revolucionara, trijumfalna kapija, muzeji, pozorišta, zgrada gradske administracije, filharmonija, i još mnogo toga.

Prve reakcije stigle su od strane opozicije, koja smatra da je projekat kič, nacionalistički i tendenciozan. Oni kritikuju vlasti da će u vreme krize na nepotrebne stvari potrošiti 200 miliona evra.

"Smatramo da će biti negde oko 80 miliona evra, ali to su pare koje će ići u nekoliko godišnjih budžeta, i to ne samo iz vlade, nego tu učestvuju i opština Centar, grad Skoplje i privatni investitori," odgovorio je na to gradonacelnik Skoplja Koce Trajanovski.

Sledeća kritika se odnosi na to da je vlada sa ovim projektom namerno izašla baš u ovom periodu.

"Naravno da se otvaranjem ovakvih tema, koje možda nisu toliko značajne za budućnost zemlje, odvlači pažnja javnosti. Možda je to bio i cilj," kaže politikolog Ibrahim Mehmeti.

Neuspeh u evrointegracijama i ekonomske probleme, vladajuća partija, koja je po svojoj orijentaciji nacionalna, ponovo pokušava da kompenzuje radeći nešto što donosi političke poene, komentariše univerzitetski profesor Mirjana Maleska.
Na trgovima u Skoplju već su počele pripreme za postavljanje novih spomenika

"To treba kompenzovati sa jednom agresivnom domaćom politikom, u stilu “mi možemo sami opstati, preživeti, vidite šta sve možemo uraditi". Sada se akcenat stavlja na ono što bi bilo uspeh na domaćem planu, a to je da se usmere velika sredstva ka nečemu što je vidljivo,"
smatra Maleska.

Bilo je i primedbi da će sve ovo izazvati i međuetničke tenzije, jer se predviđa izgradnja crkve i spomenika makedonskih revolucionara, a da nema nijednog obeležja ostalih religija i nacionalnosti. Ali, ne kritikuju se samo vlada i gradske vlasti.

"Opozicija očigledno nema ideje niti koncept kako delovati u kontekstu rešavanja osnovnih političkih pitanja koja tangiraju Makedoniju i koncentriše se na pitanja koje izlaze van politike i van onoga što se zove opoziciono delovanje," smatra profesor Zvonimir Jankulovski.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG