Dostupni linkovi

I u EU sastavljaju "kraj s krajem"


Ilustrativna fotografija
Više od četiri petine Evropljana smatra da je u poslednje tri godine povećano siromaštvo u njihovim zemljama, iako ne misle da su pod rizikom da i sami postanu siromašni, pokazalo je istraživanje Eurobarometra.

Prema rezultatima istraživanja te agencije Evropske komisije za ispitivanje javnog mnjenja, da je siromaštvo u njihovim zemljama poraslo smatra 84 odsto Evropljana, a više od polovine Mađara, Letonaca i Grka čak misli da je "izuzetno poraslo" u njihovim zemljama.

Smatra se da skoro 80 miliona stanovnika EU, odnosno 16 odsto ukupne populacije, živi ispod granice siromaštva. Percepcija siromaštva, onako kako je merena u ispitivanju, i dalje je subjektivna.

Skoro četvrtina ispitanika ocjenjuje da je siromaštvo kada se živi uz socijalnu pomoć, ali je, sa druge strane, za jedan broj ispitanika biti siromašan kada ne mogu da se kupe osnovne životne namirnice.

Više od 90 odsto Rumuna, Bugara i Mađara misli da je siromaštvo rašireno, isto misli i 86 odsto Francuzam dok u Belgiji i Italiji to misli 75 odsto stanovnika, u Nemačkoj 72 odsto, u Velikoj Britaniji 66 odsto, koliko i u Španiji. Za razliku od njih, više od 60 odsto Šveđana i Danaca smatra da beda nije raširena unjihovim zemljama.

Ipak, Evropljani pojedinačno nisu zabrinuti: na pitanje o finansijskim mogućnostima da "sastave kraj s krajem", 30 odsto je odgovorilo da im je to "lako", 56 odsto da je to "prosečno lako" a 12 odsto "teško".

Među nezaposlenima 16 odsto misli da će jednog dana "spavati ispod mosta", dok je istog mišljenja sedam odsto onih koji rade.

U borbi protiv siromaštva, kako smatra velika većina ispitanika, čak 89 odsto, najvažnije je da nacionalne vlade preduzmu hitne mere. Ispitivanje je realizovano između 28. avgusta i 17. septembra 2009, i u njemu je učestvovalo 27.000 građana iz cele Evropske unije.
XS
SM
MD
LG