Dostupni linkovi

Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva


Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva

Petar Komnenić

Najave iz Vlade i parlamenta da će ministrima i poslanicima biti ukinuti bonusi, prema riječima naših sagovornika iz sindikata, neće zaustaviti zahtjeve da se zaposlenima koji primaju plate iz budžeta povećaju zarade.

Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvejet, pri Uniji slobodnih sindikata za Radio Slobodna Evropa kaže da je dobro što su Vlada i parlament odustali od bonusa, ali da to neće uticati na ispostavljene zahtjeve zaposlenih u prosvjeti, koji su prema njegovim riječima odavno egzistencijalno ugroženi.

"Sindikat prosvjete kao i ostali sindikati koji se finansiraju iz budžeta države ne odustaju od zahtjeva za pregovorima. Želimo da sada u jednoj novoj, drugačijoj atmosferi da razgovaramo o svemu onome o čemu smo imali najmeru, a to je traženje prostora za povećanje plata i još nekih dodataka koji bi, bar koliko toliko poboljšali prosvjetnih radnika. Mislim da je sada stvorena prava atmosfera za jedan kvalitetni socijalni dijalog sa Vladom tako da Sindikat prosvjete ne odustaje od tog zahtjeva za početak pregovora", poručio je Pavićević.

I u Sindikatu Vojske kažu da su još prije godinu tražili povećanje zarada, a da su ministarski i poslanički bonusi bili samo dobar povod za inteziviranje pregovora.

"Nijesmo tražili povećanje plata zato što je došlo do povećanaj plata, odnosno bonusa poslanicima u Skupštini Crne Gore. Mi smo iskoristili taj momenat u neku ruku, tako se može reći. Naši zahtjevi za povećanjem plata proističe iz tog teškog položaja naših kolega, prije svega mislim na civilna lica i vojnike po ugovoru a i sve ostale. Mi ćemo i dalje insistirati da se naše plate povećaju jer su one daleko, gotovo 100 eura u prosjeku manje od prosječne plate u Crnoj Gori ili duplo manje kada poredimo sa potrošačkom korpom", kaže Nenad Čobeljić.

Sa tom ocjenom saglasan je i Zvonko Pavićević.

"Ovo davanje bonusa je bio samo jedan okidač a naši zahtjevi praktično ostaju isti kao i ranije – povećanje plata. U kojem procentu to ćemo tokom samih pregovora sa Vladom iznijeti, šta mi mislimo, koliko treba, gdje naći pare i na koji način udovoljiti. Naravno, svaki dogovori vode nekom kompromisu. Vidjećemo šta Vlada misli o svim tim zahtjevima", naglasio je Pavićević.

Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata, pozdravlja odluku o ukidanju bonusa za ministre i poslanike, koji su prema njegovim riječima bili izgubili dodir sa realnošću. To, međutim neće uticati na Sindikat zdravstva, koji je kako kaže postavio čvrste zahtjeve.

"Ukoliko ne urode plodom ovi naši pregovori mi ćemo morati povući neke radikalne poteze. Mi naravno ne odustajemo od naših zahtjeva. Spremni smo da naše argumente iznesemo svima koji su za to zainteresovani. Mi smo spremni svima da objasnimo gdje se nalaze zdravstveni radnici, kakva je situacija. Tražimo samo da se vrate naša ukupna primanja na nivo iz 2009. godine. Ponavljam da smo mi zadovoljni ako smo doprinijeli da članovi Vlade a i poslanici shvate da ipak žive u zemlji gdje postoji jedna građanska svijest, čini mi se da jača svakim danom i da će i oni koji vrše vlast ubuduće paziti koje poteze povlače", istakao je on.
XS
SM
MD
LG