Dostupni linkovi

Silajdžić ne zna kakva će se rješenja ponuditi


Haris Silajdžić, Foto: Midhat Poturović
Haris Silajdžić, Foto: Midhat Poturović
Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je da još ne raspolaže bilo kakvim konkretnim prijedlogom ili paketom u vezi sa butmirskim procesom.

On je na konferenciji za novinare istakao da iz dostupnih materijala proizilazi da međunarodna zajednica nije promijenila svoj pristup, a da je u BiH i dalje riječ o takozvane dvije strane, od kojih jedna zastupa interese države BiH, a druga zagovara dominaciju jednog entiteta.

Naglasio je da ne zna kakva će rješenja biti ponuđena, istakavši da vjeruje u ovaj proces, jer je, kako je naveo, međunarodna zajednica angažovala jedan visok nivo, što je ohrabrujuće i potvrdivši da će učestvovati na razgovorima u Butmiru u utorak, 20. oktobra.

"Iako su u razgovore uključeni i predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom, dostupni materijali većinom spominju samo bošnjačku i srpsku stranu. Ovaj pristup ne samo da relativizira interese jednog konstitutivnog naroda, već izjednačava status jednog entiteta i države, te izjednačava stranu koja se zalaže za evropsku i demokratsku državu BiH i stranu koja blokira put BiH u tom pravcu", naglasio je Silajdžić.

Silajdžić tvrdi da iz dostupnih informacija i materijala proizilazi da je osnovni cilj butmirskog procesa ispunjavanje svih zahtjeva koje su postavile političke snage koje predstavljaju Republiku Srpsku, dodavši da su to zahtjev za zadržavanje dvoentitetske strukture, odlazak OHR-a, prelazak gotovo cjelokupne imovine države BiH u vlasništvo entiteta u skladu sa Prudskim sporazumom i zahtjev da se entitetsko glasanje ne razmatra, što, kako je naveo, potvrđuju izjave nekih diplomata.

Silajdžić je naglasio da se kao uslov za zatvaranje OHR-a uporno nameće raspodjela državne imovine, dok se provođenje Aneksa 7 i Aneksa 9 Dejtonskog mirovnog sporazuma "potpuno ignoriše", te je ponovio da treba ukinuti entitetsko glasanje, jer se, kako je naveo, ono pretvorilo u etničko glasanje.

"Sadašnje entitetsko glasanje ne predstavlja sve građane BiH i građane pojedinog entiteta, zbog toga jer se svi nisu vratili u svoje domove. Zato entitetsko glasanje treba ukinuti", poručio je Silajdžić.

On je rekao da ovakav pristup ukazuje da je ustavna reforma za neke učesnika butmirskog procesa, kako je naveo, usputna stanica za implementaciju Prudskog sporazuma, te zatvaranje OHR-a i dodao da je pozitivno da su sada i druge stranke u Federaciji BiH po pitanju entitetskog glasanja zauzele stav identičan ili sličan konzistentnom stavu Stranke za BiH.
XS
SM
MD
LG