Dostupni linkovi

Washington za nove sankcije Sjevernoj Koreji


Clintonova tokom aktuelne posete Južnoj Koreji, 21 jul 2010
Clintonova tokom aktuelne posete Južnoj Koreji, 21 jul 2010
Američka državna sekretarka Hillary Clinton izjavila je u sredu da će Washington nametnuti nove sankcije komunističkoj Sjevernoj Koreji.

Ona je na pres-konferenciji u Seulu rekla da su sankcije deo niza mera za koje tvrdi da imaju za cilj da se zaustave tajne aktivnosti koje pomažu finansiranju nuklearnog programa režima u Pyongyangu, javio je AP.

Boraveći u poseti Južnoj Koreji Hillary Clinton i ministar obrane Robert Gates posetili su demilitariziranu zonu između dve Koreje.

Oni su podvukli svoju podršku Južnoj Koreji.

"Sve dok Pyongyang ne promeni svoju politiku, SAD čvrsto stoji na strani naroda i vlade Južne Koreje", rekla je Clinton.
Južna Koreja - Hillary Clinton i Robert Gates, 21 jul 2010


Gates je najavio zajedničku vojnu vežbu američke i južnokorejske vojske sledećeg vikenda na istočnoj obali Korejskog poluotoka.

Demilitarizirana zona razdvaja dve Koreje od završetka Korejskog rata 1953. godine. Oko dva miliona vojnika sa svake strane raspoređeno je duž 245 kilometara duge i četiri kilometra široke zone.

"Prošlo je 20 godina otkako sam se posljednji put popeo na promatrački toranj i pogledao preko demilitarizovane zone i zapanjujuće je kako se malo toga od tada promenilo. Južna Koreja nastavlja da se razvija i napreduje, a Severna stagnira u izolaciji i siromaštvu", rekao je Gates.
XS
SM
MD
LG