Dostupni linkovi

Predstojeći manevri SAD i Južne Koreje opasnost za region


 Hillary Clinton i Robert Gates u Južnoj Koreji, 21jul 2010
Hillary Clinton i Robert Gates u Južnoj Koreji, 21jul 2010
Predstojeći zajednički vojni manevri Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, zakazani za 25. juli, predstavljaju veliku opasnost za region, izjavio je u četvrtak visoki sjevernokorejski diplomata Ri Tong-il, koji se nalazi u Hanoju u delegaciji svoje zemlje na regionalnom forumu o sigurnosti.

"Odluka o održavaju vojnih manevara je velika opasnost za sigurnost regiona, rekao je severnokorejski diplomata", prenosi Reuters.

Ovaj stav diplomatskog predstavnika Pyongyanga na jednom međunarodnom regionalnom forumu dolazi samo dan pošto su u Seulu objavljene nove američke sankcije prema Sjevernoj Koreji i potvrđeno održavanje zajedničkih američko-južnokorejskih manevara u kojima će učestvovati pomorske i vazduhoplovne snage.

Uz sankcije, koje uključuju zabranu trgovine oružjem i raspolaganjem lične imovine u inostranstvu, upućeno je Sjevernoj Koreji i upozorenje da će "snositi posljedice" ukoliko napadne Južnu Koreju.

Manevre je takođe osudila i Kina, sjevernokorejska saveznica, a Peking je pritom objavio da će u isto vreme biti kineski manevri uz istočnu obalu.

Zajednički američko-južnokorejski manevri biće u zoni Korejskog poluostrva, podijeljenog između dvije zemlje - proameričke na jugu i komunističke na sjeveru - koje od Korejskog rata iz vremena 1950 do 1953. godine imaju stanje primirja uz neprestane tenzije.

Mogućnost za pregovore

Odnosi dvije zemlje su se zaoštrili marta ove godine kada je potopljen južnokorejski ratni brod na kojem je poginulo 46 mornara, za šta su Seul i Washington optužili Pyongyang koji je demantovao da je odgovoran za taj incident.

Ujedinjene nacije su nedavno osudile taj događaj, ali su u saopćenju izbjegle uopšte da pomenu Sjevernu Koreju, za šta se posebno založila Kina.

Sjeverna Koreja, koja je nedavno izrazila spremnost za nastavak pregovora s regionalnim snagama o pitanju njenog nuklearnog programa, sada poziva Seul i Washington da budu "vodeća snaga" u stvaranju uslova za to.

"Ukoliko su SAD i Južna Koreja zaista zainteresovane za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, trebalo bi da preuzmu vodeću ulogu u pomaganju da se stvore uslovi za nastavak pregovora prije nego obnove zajedničke vojne manevre", rekao je sjevernokorejski diplomata u Hanoju.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Sjeverna i Južna Koreja na rubu sukoba
XS
SM
MD
LG