Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Previranja u Islamskoj zajednici u Severnoj Makedoniji


Džamija u Tetovu

U Islamskoj verskoj zajednici (IVZ) u Severnoj Makedoniji u toku su oštra previranja, pa se oglasila i državna vlada, a sve nakon što je u utorak, na osnovu sudskog rešenja, Skender Buzaku najavio da će, umesto Sulejmana Redžepija zasesti na mesto predsenika IVZ.

Skopski sud je, naime, uvažio žalbu Skendera Buzakua koji je u 2015. bio izabran za poglavara IVZ, dok je u istom tom periodu na paralelnoj skupštini obavljen reizbor aktuelnog poglavara IVZ Sulejmana Redžepija.

Nakon sudske odluke, Buzaku je najavio da danas (sreda) preuzima rukovođenje IVZ-om i dodao da je pozvao finansijsku policiju da otkrije nepravilnosti u radu rukovodnih tela IVZ-a.

Na to su reagovali Rijaset IVZ i poglavar Redžepi, optužujući Komisiju za odnose sa verskim zajednicama i Vladu za grubo mešanje u njihove poslove. Na sednici Rijaseta je konstatovano da se radi o policijskoj državi.

"Zašto su Vlada, država i njene institucije usmerene samo protiv IVZ-a, a ne prate rad i drugih verskih zajednica?", pitao je Redžepi.

Redžepi traži reakciju državnih institucija
Redžepi traži reakciju državnih institucija

Portparol Vlade Mile Bošnjakovski u ime te institucije poručio im je, međutim, da je Severna Makedonija sekularna država i da se Vlada ne meša u rad verskih zajednica. U vezi optužbi reisa Redžepija upućenih Vladi, Bošnjakovski je rekao kako "Vlada osuđuje govor mržnje", dodajući da će odgovarajuće institucije pravovremeno reagovati.

I Komisija za odnose sa verskim zajednicama oštro je demantovala bilo kakvu umešanost u poslednjim dešavanjima i previranjima u IVZ-u.

"Radi se o unutrašnjim pitanjima verske zajednice, za koje apelujemo da se rešavaju uzajamnim razumevanjem, u skladu sa pravnim propisima i u interesu vernika", navodi se u reakciji Komisije.

Uprava za finansijsku policiju demantovali su da su ovlašćena lica iz ove institucije u utorak izvršila uvid i kontrolu u prostorijama IVZ-a, navodeći da su tek danas primili pismenu prijavu sa zahtevom da se izvrši finansijska kontrola u IVZ-u.

Sa druge strane, dopremijer za evropska pitanja Bujar Osmani, član Demokratske unije za integraciju (DUI), izjavio je da on i njegova partija smatraju da se radi o skandaloznom i sramnom činu upada u ustavno zagarantovanu autonomiju verskih zajednica. Osmani je istakao da država treba preduzeti sve mere da obezbedi nezavisnost i autonomiju verskih zajednica, uključujući i IVZ.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG