Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zajedničko balkansko tržište ili nova balkanska iluzija?


Samit balkanskih lidera i Evropske unije u Sarajevu u martu.

Senada Šelo Šabić iz zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega se nekoliko država protivi evropskoj inicijativi ‘Berlin plus’ o ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana kroz zajedničko tržište, o čemu će se razgovarati na julskom regionalnom samitu u Trstu.

  • Članstvo

Ova inicijativa nije uzela u obzir političku realnost Zapadnog Balkana a to je da je to doživljeno kao zamjena za punu dinamiku procesa priključenja Evropskoj uniji.

Mislim da je ključni razlog da se u nedostatku jasne prespektive i stvarne dinamike reformi koje bi ove zemlje stvarno približile članstvu u Evropskoj uniji pokušavaju naći nekakve međurazine ili intermeca popuniti ovakvim projektima.

  • Nedostaci

Nije napravljena prava analiza da se zaista provjere koje su to komparativne prednosti i nedostaci jedne takve integracije.

To mnoge naravno i podsjeća na nekakvo ponovno oživljavanje Jugoslavije, u nekom drugom sastavu.

  • Profit

Imamo CEFTA-u* koja se i sama nije pokazala kao jako uspješna ali ipak nudi bescarinsku trgovinu -- dakle trebala je biti poticaj za jaču trgovinsku razmjenu i ekonomsku aktivnost između ovih zemalja pa to nije učinila.

Možda ove zemlje nisu niti ekonomski usklađene na način da mogu sve jednako profitirati kroz ovakvu vrstu integracije.

  • Volja

To dobro zvuči kad vi kažete da je tako krenuo evropski projekt, kroz zajedničko tržište i da su se onda nadvladavali i rješavali drugi problemi na putu.

Ali ona primarna volja za takvom vrstom integracije u ovim zemljama ne postoji nego ona dolazi izvana i nema baš blistavu budućnost.

  • Realnost

Mislim da će Evropska unija to pokušati spasiti, da će oni to staviti na dnevni red u Trstu jer je to naprosto neka nova ideja koja se sad javila -- morate puniti sadržajima taj ‘Berlinski proces’.

To je jedna ideja koja dobro zvuči u Briselu, koja dobro zvuči u svim drugim glavnim gradovima Evrope i koja načelno nije loša ali ona naprosto ne odgovara političkoj relanosti Zapadnog Balkana u ovom trenutku.

  • Podrška

Ona nema mjere osim očekivanja da će svi iskazati dobru volju da se stvarno provede, ona nema mehanizme i instrumente koji će to stimulirati i provesti, osim što obećava da će imati nešto malo više novaca, ali ne za te konkretne stvari.

Bojim se da je to jedna nedorađena, nezrela ideja koja će se na samitu svečano predstaviti, dobiće načelnu podršku i od nje na kraju ništa baš spektakularno se neće desiti.

(* Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini)

XS
SM
MD
LG