Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šabić: Federalizacija BiH ne bi trebala voditi podjeli


Senada Šelo Šabić, politički analitičar sa zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose, za “Zašto?” analizira inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o ustavnoj reformi BiH, tzv. Dayton II:

Politički trenutak

Inicijativa predsjednice Grabar-Kitarović dolazi u trenutku kada se sve češće pojavljuju različiti prijedlozi, kada se s različitih strana mogu čuti ideje kako urediti BiH, za koju se svi manje-više slažu da ovako uređena ne može postati stabilna, funkcionalna i prosperitetna država. Sve inicijative koje idu za tim da pomognu BiH ostati jedinstvena, a pritom postati funkcionalna i napredna država dobrodošao su doprinos.

Sadržaj

Osim načelnih stavova da je ovakva BiH neodrživa i da je potrebno generirati dodatnu političku volju da se pokrene proces izmjena Daytonskog mirovnog sporazuma, nismo vidjeli ništa više. Za svaku ozbiljnu raspravu potrebno je izaći s konkretnim prijedlozima što je to što se doista nudi.

Federalizacija

Federalizacija kao rješenje uređenja BiH, koja se najčešće veže uz inicijative iz Hrvatske, može biti kvalitetan doprinos u traženju rješenja za BiH. Problem u takvom razumijevanju principa federalizacije jeste u činjenici da se on uglavnom objašnjava kao etno-teritorijalna federalizacija koja zapravo znači dodatno teritorijalno prekrajanje unutar BiH, a implicira i moguću buduću i konačnu teritorijalnu podjelu BiH. Svakako bi bilo dobro pokazati konkretne prijedloge federalizacije kako bi se ovakve sumnje otklonile. Tim više jer u BiH već postoji Federacija BiH kojom bosanskohercegovački Hrvati nisu zadovoljni, pa bi bilo dobro vidjeti prijedlog federalizacije s kojim bi bili zadovoljni.

Municipalizacija

Municipalizacija, na primjer, je jedan drugi prijedlog načina uređenja BiH koji je u cijelosti i transparentno predstavljen javnosti. Na tom tragu trebalo bi iznijeti i druge prijedloge. Ovo je jako važno jer svaki sljedeći korak u traženju rješenja za BiH, ako hoće biti održiv i trajan, mora biti predočen javnosti i mora uzeti u obzir interese i osigurati zaštitu (jer je malo povjerenja trenutno u BiH) svih građana i naroda u BiH. Možda je, dakle, rješenje ne u federalizaciji nego municipalizaciji koja temelj funkcioniranja BiH spušta na najnižu, ljudima najbližu razinu vlasti – lokalnu samoupravu.

Europski kontekst

Hrvatska svoj stav prema BiH, ali i prema drugim susjednim zemljama, temelji na činjenici članstva u EU. No, članstvo u EU, da ne bi bilo shvaćeno kao dociranje i patroniziranje, treba uključiti više senzibiliteta prema drugima i dopustiti zdravu dozu samokritike.

XS
SM
MD
LG