Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sejdiu neće pozvati Tadića na prizrenski samit


Nije prilika za susret "reda radi" - Fatmir Sejdiu
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je da njegov srpski kolega Boris Tadić neće biti pozvan na mini sastanak predsjednika država susjednih zemalja Kosova, koji bi se trebao održati početkom iduće godine u Prizrenu na Kosovu.

"Neću ga pozvati na sastanak kolega iz regije. Bit će sigurno drugih prilika, ali ga neću pozvati reda radi. Kako pozvati čovjeka koji se svom energijom izjašnjava protiv neovisnosti Kosova i čini sve da ometa daljnja priznanja", rekao je Fatmir Sejdiu u Prištini.

Sejdiu je rekao kako je načelno stajalište kosovskog vodstva da se postignu dobri odnosi sa Srbijom. "Mi smo na to i danas spremni, ali ne reda radi", dodao je.

Sejdiu je izrazio uvjerenost da će doći vrijeme kada će predsjednik Srbije biti pozvan da dođe na Kosovo, ali će također i predsjednik Kosova biti pozvan da posjeti Srbiju.

"Mi smo uvijek spremni investirati u dobrosusjedske odnose, ali nikada, nikada, nikada, snažno ponavljam nikada, razgovarati o temama koje oni sada žele postaviti na dnevni red razgovora, kao što su ponovni pregovori ili pitanje statusa Kosova", rekao je Sejdiu.

Govoreći o najavama za održavanje sastanka predsjednika Kosova, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Crne Gore, Sejdiu je rekao da je ta inicijativa postojala od ranije, da nije utvrđen konačni datum samita, ali da su se predsjednici ovih država suglasili da će se sastati na Kosovu nakon Nove godine, u prvom tromjesečju.

Kosovski su mediji su objavili kako će se sastanak čelnika susjednih država održati 7. ili 8. siječnja.
XS
SM
MD
LG