Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nezavisnost nema cenu - Sejdiu


Fatmir Sejdiu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, u razgovoru sa Arbanom Vidishiqi izjavio je da Kosovo ne prihvata nove razgovore o statusu. Priredila i prevela Anamari Repić.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Sejdiu je reagujući na pretnje pojedinih srpskih zvaničnika da će u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova Srbija upotrebiti vojnu silu, kazao da će se u tom slučaju Beograd još jednom suočiti sa NATO trupama. Sejdiu je kazao da dešavanja u drugim zemljama, kao što su predsednički izbori u Srbiji, ne mogu uticati na odlaganje rešenja statusa.

Nezavisnost Kosova nema cenu i nikakav pritisak pa ni vojna pretnja ne mogu uticati na konačnu odluku, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, kosovski predsednik je kazao da ukoliko Srbija pokuša da upotrebi silu na Kosovu, bilo vojnu ili putem delovanja tajnih službi, naići će na odgovor.

“NATO trupe su garancija i one to neće dozvoliti. Srbija ima sa kime da se suoči kao što je imala i 1999. godine, pa neka ponovi još jednom”, upozorio je Sejdiu.

Predsednik Kosova je tako reagovao na neke pretnje da bi Srbija mogla intervenisati u slučaju da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnosti.

Predsednik Sejdiu je rekao da Priština insistira da se proces rešavanja statusa što pre završi. On je izrazio očekivanje da će posle sednice Saveta bezbednosti UN 19. decembra doći do ubrzanja procesa.

“Skupština Kosova će reći svoje i doneće odluku koju treba da donese. To će biti odluka o nezavisnosti i zahtev za međunarodnim priznanjem”, kazao je Sejdiu.

Kosovski predsednik nije naveo vremenski rok do kada bi mogla biti doneta odluka o nezavisnosti, samo je kazao da postoji okvir i orijentacija kada se taj proces treba završiti.

Posle sednice Saveta bezbednosti UN Sejdiu očekuje preporuke generalnog sekretara i samim tim ubrzanje procesa. Takođe Sejdiu kaže da će posle 19. decembra stav zemalja koje podržavaju Kosovo biti još očigledniji.

“Kosovo ne prihvata nove razgovore, proces je završen jer su iscrpljene sve mogućnosti”, kazao je Sejdiu dodajući da ni dešavanja u drugim zemljama, kao što su predsednički izbori u Srbiji, ne mogu uticati na rešenje statusa.

“Mi ne možemo da zavisimo od nečije volje i da se status odlaže zbog događaja kao što su presednički izbori u Srbiji. To je unutrašnje pitanje i ne može direktno uticati na situaciju na Kosovu”, rekao je Sejdiu.

Komentarišući stav Kipra, koji ne podržava nezavisnost Kosova, predsednik je kazao da Kosovo ne želi da bude talac zemalja koje imaju drugačiji stav.

Prema oceni Sejdiua, pitanje podele Mitrovice neće biti nimalo lako i da to će biti jedan od najvećih izazova. Međutim, Sejdiu je kazao da ne veruje u destabilizaciju situacije.

“To je propaganda onih koji se protive nezavisnosti”, poručio je Sejdiu.

“Za nas je najvažnije da održimo mir građana i institucija a posebno je važno da na pravi način reaguju bezbednosne snage kao što su KFOR, UNMIK policija i Kosovska policijska služba”, rekao je Sejdiu.

Kosovski predsednik je pozvao građane da doprinesu miru i stabilnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG