Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mali izgledi za Srbiju pred UN


Mali izgledi za Srbiju pred UN
Autor: Branka Trivić

Beograd je bez konsultacija sa EU predao svoj tekst rezolucije o Kosovu koju će razmatrati Generalna skupština Ujedinjenih nacija i strane diplomate, a analitičari procjenjuju da Srbija neme velika šanse za usvajanje dokumenta.

Britanski ambasador Stiven Vordsvord je oštro kritikovao odluku Srbije da preda svoju verziju rezolucije posle odluke MSP, rekavši u petak "da više država članica pažljivo prati reakcije Srbije u odnosu na objavljeno mišljenje Međunarodnog suda pravde i da to može uticati na dalji tok integracija Srbije u EU".

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator u razgovoru za RSE procenjuje da će Srbija i pred UN proći loše.

“Srpska diplomatija očito se obavezala da ide do kraja i u sklopu upravo jedne takve obaveze koju je preduzela i koja se još veoma snažno drži i one haubičke retorike – nikada nećemo priznati, mislim da je to poslednja faza u čitavom lancu događaja”, objašnjava Jakšić.

On takođe kaže da je vrlo očigledno da u celom slučaju požurivanja Srbije da što pre preda dokument, postoji niz kontroverza.

Uz opasku da nije nimalo promišljen potez da se preda tekst rezolucije pre konsultacija sa najvažnijim partnerima u sklopu EU, Jakšić smatra da “neko igra mutnu igru”.

“Izjave su krajnje kontradiktorne – s jedne strane su tu izjave zapadnih ambasadora u Beogradu koje su vrlo oštre i kritikuju postupak Beograda kao, najblaže rečeno, nediplomatski što je tačno. Ako se s nekim dogovorite da ćete se konsultovati, pa čak i u slučaju da ne uspete da izradite zajedničku deklaraciju, imate obavezu da obavestite svoje partere šta nameravate da radite”, objašnjava sagovornik RSE.

Boško Jakšić smatra da bi potez Beograda mogao samo u jednom slučaju da bude donekle opravdan, a zbog same procedure u UN.

“Naime, predlog rezolucije koji prvi stigne ide na dnevni red i o njemu se raspravlja i ukoliko ta prva rezolucija bude prihvaćena, onda se o drugoj rezoluciji ni ne raspravlja. Na osnovu tog, naizgled tehničkog detalja, onda bi mogla da se opravda žurba Beograda. lli je Beograd pokušao po svaku cenu da bude prvi, pa i po cenu da izbegne konsultacije sa svojim najvažnijim partnerima, sa gotovo nikakvim šansama da ta rezolucija prođe jer je i plasirana na taj način”, zaključuje Jakšić.

XS
SM
MD
LG