Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN i Savet Evrope u borbi protiv trgovine organima


Ilustrativna fotografija
UN i Savet Evrope zalažu se za novu međunarodnu konvenciju za sprečavanje trgovine organima, tkivom i ćelijama, navodi se u danas objavljenoj zajedničkoj studiji.

Istraživanje UN i Saveta Evrope pokazalo je i da je trgovina ljudima radi uzimanja organa samo mali deo širokog problema trgovine organima.

Međunarodni stručnjaci se istovremeno pozivaju da se na svetskom nivou dogovore oko definicije "trgovine organima, tkivima i ćelijama" koja bi trebalo da bude deo međunarodne konvencije koja bi uključila i mere za sprečavanje kriminala, zaštitu i pomoć donatorima i kažnjavanje trgovaca organima, kazala je austrijski javni tužilac i koautor izveštaja Karmen Prior.

Ona je istakla da gonjenje trgovaca organima treba da obuhvati "posebno posrednike, doktore i medicinsko osoblje umešano u takve aktivnosti" i podsetila da je u okviru protokola UN i konvencije Saveta Evrope protiv trgovine organima uzimanje organa čoveku već definisano kao zločin, međutim, ne postoje međunarodni instrumenti za borbu protiv trgovine organima, tkivom i ćelijama.

Istraživanje je, prema koautoru Arturu Kaplanu sa Univerziteta Pensilvanije, učvrstilo stav da "dobijanje organa za transplantaciju treba da bude bazirano na dobrovoljnosti i ljubavi prema bližnjem".

Na konferenciji za štampu u Njujorku na kojoj je predstavljen izveštaj, Kaplan je kazao da je potvrđen "osnovni princip" da u davanje organa i tkiva za presađivanje ne treba da bude uključen finansijski dobitak.
XS
SM
MD
LG