Dostupni linkovi

Predstavljen program predsedavanja EU


Hose Luis Sapatero
Hose Luis Sapatero
Španija će se, kao predsedavajuća Evropske unije, založiti za objedinjavanje ekonomske politike članica EU, ulaganje u inovacije, tehnologije koje štite prirodu i sprečavanje špekulacija u finansijama i sektoru nekretnina, izjavio je danas, u Evropskom parlamentu, španski premijer Hose Luis Sapatero.

To je jedini način da se, uz nove izvore i štednju energije, Evropska unija izvuče iz ekonomske krize, podstakne privredni rast, otvaranje radnih mesta i izbori se s ključnim svetskim takmacima u uslovima globalizacije, rekao je Sapatero, objašnjavajući program španskog predsedništva EU.

Sapatero je naglasio da je to deo sveukupne nove strategije Evropske komisije da Evropska unija do 2020. temeljito poboljša svoje ekonomsko-tehnološke strukture
Sapatero je naglasio da je to deo sveukupne nove strategije Evropske komisije da Evropska unija do 2020. temeljito poboljša svoje ekonomsko-tehnološke strukture i postane ako ne baš prva, a ono bar jednako uspešna svetska privredno-tehnološka celina zajedno s SAD.

Španski premijer je posebno naglasio potrebu objedinjavanja napora svih članica EU za uspostavljanje neke vrste ekonomske vlade EU, s ciljem da se stvori istinsko jedinstveno tržište i za obrazovanje, inovacije i nove tehnologije.

Istraživanje i razvoj su, po rečima španskog premijera, od presudne važnosti za to da Evropska unija bitno pospeši svoju konkurentnost i postane svetski tehnološki konkurentna i zato se mora obezbediti da evropski univerziteti ponovo dostignu najviši svetski nivo.

Globalizacija je veliki izazov za Evropu, dodao je Sapatero, i ukazao na to da se ne sme zaostati u svetskom nadmetanju s SAD, Kinom i Indijom.

Predsedavajući EU je naglasio i da se do naizgled mukotrpnog izvlačenja iz krize mora doći i tako što će se unutar EU sklopiti neka vrsta "socijalnog pakta" da bi se odbranio evropski društveni model kao civilizacijska tekovina.
XS
SM
MD
LG