Dostupni linkovi

Saopštenje UNICEF-a


Pet godina od početka sukoba u Siriji: najveća izbjeglička i raseljenička kriza našeg doba zahtijeva mnogo veću solidarnost

"Dok rat u Siriji danas obilježava još jedan mračan datum, izbjeglice koje bježe od petogodišnjeg sukoba suočavaju sa sve većim preprekama u pronalaženju sigurnosti, a međunarodna solidarnost sa žrtvama ne uspijeva da pronađe odgovor niti da reflektuje obim i ozbiljnost ove humanitarne tragedije.

Evropske zemlje koje su ranije dočekivale Sirijce sada zatvaraju svoja vrata pred sve većim brojem izbjeglica koje dolaze u potrazi za sigurnošću. Nekoliko je zemalja uvelo ograničenja u pogledu upravljanja granicama i ulazaka, što je dovelo do nagomilavanja desetina hiljada izbjeglica u Grčkoj. Istovremeno, Evropska unija je u razgovorima sa Turskom u vezi sa sporazumom kojim bi tražioci azila eventualno mogli biti vraćeni nazad u Tursku.

U međuvremenu, izbjeglice u zemljama koje graniče sa Sirijom ugroženije su nego ikada i izlažu se sve većoj opasnosti kako bi preživjele – upuštanjem u opasna putovanja u Evropu ili pribjegavajem rizičnim strategijama preživljavanja poput dječjeg rada, ranih brakova ili seksualne eksploatacije", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

XS
SM
MD
LG