Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Rimu počinje samit UN o hrani


U sedištu Agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu, danas počinje trodnevni samit o hrani posvećen merama za smanjenje broja gladnih u svetu, kojih je trenutno više od milijardu.

Na samitu na kojem treba da se dogovori povećanje ulaganja u poljoprivredu i međunarodne mere za borbu protiv gladi i da se prihvati Deklaracija, učestvovaće oko 60 šefova država i vlada. Papa Benedikt XVI i glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon održaće ključne govore u sedištu FAO.

Nacrt deklaracije ovog samita, trećeg po redu za manje od 10 godina, predviđa obavezivanje svetskih lidera na povećanje pomoći za razvoj poljoprivrede, ali ne sadrži cilj koji su postavile UN da se do 2025. iskoreni glad u svetu. Kako je naveo AP Nacrt ne sadrži novčane obaveze, kao što
su 44 milijarde dolara pomoći godišnje za poljoprivredu.

FAO je otvorio online kampanju na adresi www.1billionhungry.org i pozvao javnost da potpiše poziv za iskorenjivanje gladi i da se "štrajkom glađu bori protiv gladi", 14. i 15. novembra u znak solidarnosti s onima koji nemaju šta da jedu, sam direktor FAO-a Jacques Diouf počeo je 24-satni štrajk glađu u petak uveče, piše ova UN-ova agencija.

"U borbi protiv gladi možemo pobediti" povećanjem proizvodnje hrane za 70 posto kako bi se moglo nahraniti više od 9 milijardi stanovnika koliko će ih biti 2050. godine, citira francuska agencija AFP Dioufa koji smatra da to "to nije utopija" jer su neke zemlje uspele, ali se s tim ne slažu nevladine organizacije koje upozoravaju da će skup biti puko "rasipanje novca i vremena".

Brazil je pobednik u borbi protiv gladi, piše Rojters, jer je za 73 posto smanjio neuhranjenost dece. Kina je za trećinu smanjila broj gladnih tako što je finansirala siromašne poljoprivrednike i ruralnu infrastrukturu. Gana je jedina zemlja subsaharske Afrike koja je ispunila da do 2015. prepolovi broj gladnih, a Malavi je broj gladnih smanjio s 45 na 29 posto od 2004. do 2006. i izrastao u prvu afričku izvoznicu kukuruza.

30 miliona građana Indije gladuje, a trenutno 46 posto indijske dece ima ispodprosečnu težinu. U Etiopiji je trenutno 7,5 miliona gladnih zbog neuspešne agrarne reforme, ali je stanje najgore u Demokratskoj Republici Kongo u kojoj 76 posto ljudi hronično gladuje zbog ratova, nereda i nasilja, piše Rojters.

Prema podacima UN-a svaki šesti čovek na svetu, ili oko milijardu ljudi, gladuje.
XS
SM
MD
LG