Dostupni linkovi

Obama zatražio od Kongresa pomoć za zdravstvenu reformu


Barack Obama tokom govora pred Kongresom o zdravstvenoj reformi
Američki predsednik Barak Obama, u jednom od svojih ključnih govora tokom kratkog mandata, tražio je od Kongresa da ostavi po strani "stranačko prepucavanje" i da mu pomogne da reformiše problematični zdravstveni sistem SAD.

U govoru koji je održao u sredu uveče, pred početak sednice Kongresa, Obama je javnosti ponudio garancije da će njegovim planom biti obezbedjeno više izbora kada je u pitanju zdravstvena zaštita, kao i više sigurnosti, a najavio je i da će zdravstveno osiguranje dobiti i oni koji do sada nisu sebi mogli da ga priušte.

On je rivalskoj Republikanskoj stranci ponudio ruku da rade zajedno, obećavši da neće uvećati vladin deficit.

Kako navodi agencija AP, u govoru koji je prenosila državna televizija, Obama je "udario na emocije" Amerikanaca, pročitavši pismo demokratskog senatora Edvarda Kenedija, koji je preminuo prošlog meseca.

U pismu je Kenedi izrazio nadu da će tokom ove godine biti sprovedene predvidjene reforme.

Kongresmen nazvao Obamu lažljivcem


Kongresmen Joe Wilson otpužuje predsednika Obamu
Tokom govora došlo je i do neuobičajenog incidenta, kada je republikanski kongresmen Džo Vilson iz Južne Karoline, uzviknuo "lažete", pošto je Obama rekao da reformom ilegalni imigranti neće dobiti zdravstveno osiguranje.

Predsednik SAD se samo nasmešio, dok mu se Vilson kasnije izvinio, zbog "neuljudnosti".

Zdravstvena zaštita je postala odlučujuće pitanje za Obamu, samo devet meseci pošto je preuzeo funkciju, zbog ogromnih očekivanja i u zemlji i u inostranstvu.

Uspeh na tom planu mogao bi da mu utre put i u budućnosti, kada se radi o njegovoj spremnosti da se uhvati u koštac sa pitanjima kao što su klimatske promene, kontrola naoružanja i rat u Avganistanu.

Takodje će najverovatnije uticati i na izbore u Kongresu, zakazane za sledeću godinu.

Bez zdravstvenog osiguranja 50 miliona Amerikanaca


SAD su jedina razvijena zemlja koja nema jedinstveni sistem zdravstvene zaštite. Čak 50 miliona Amerikanaca uopšte nema osiguranje, dok su mnogi nezadovoljni funkcionisanjem sistema zdravstva.

Obama planira da obezbedi zdravstveno osiguranje za sve Amerikance, da obori cene i ojača samu ekonomiju time što će stati na put neumerenim troškovima.

On je naveo da će predložene promene koštati SAD oko 900 milijardi dolara za celu deceniju, "što je manje nego što smo potrošili u ratovima u Iraku i Avganistanu, i manje od poreza koji plaća nekoliko najbogatijih Amerikanaca.

Republikanci se generalno protive planu, tvrdeći da će on povećati troškove, a umanjiti kvalitet zdravstvene usluge.

Međutim, u plan sumnjaju i neke konzervativne demokrate, tako da nije sigurno da li Obama može da dobije podršku Kongresa.
XS
SM
MD
LG