Dostupni linkovi

Nova radna mesta tek iduće godine


Barak Obama
Predsednik Sjedinjenih američkih Država Barak Obama izjavio je u nedelju za američku TV mrežu CNN da uprkos znacima oporavka domaće privrede, neće biti većeg povećanja broja radnih mesta pre iduće godine.

Obama je najavio da će zapošljavanje doći tek na kraju perioda oporavka privrede, a ne na početku.

"Želim da jasno kažem da se u narednih nekoliko meseci zaposlenost neće značajno popraviti, a čak može i da se malo pogorša", rekao je Obama u intervjuu.

"Smatram da će se otvarati nova radna mesta, ali potrebno je 150 hiljada dodatnih svakog meseca samo za održavanje koraka sa rastom broja stanovnika, tako da, ako se (mesečno) otvara samo po 50 hiljada, to je veliki preokret u odnosu na 700 hiljada radnih mesta koliko se (mesečno) gasilo početkom ove godine, ali ipak znači da treba učini još mnogo", rekao je Obama.

On je rekao "da ama baš svakog dana" pita svoje savetnike o zapošljavanju jer "to je mera privrede: da li stvara radna mesta koja pomažu ljudima da hrane porodicu i školuju decu".

Intervju CNN-u je bio jedan od pet TV-intervjua Obame emitovanih ovog vikenda, kao deo njegove pojačane kampanje za podršku prioritetima njegovog predsedavanja, pre svega reformi zdravstva.
XS
SM
MD
LG