Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD odbile ponudu Sjeverne Koreje

update

Nuklearno postrojenje Yongbyon
SAD su danas odbacile ponudu Sjeverne Koreje da se vode pregovori o mirovnom sporazumu i ukidanje sankcija protiv ove zemlje kao preduslov za ponovo pokretanje razgovora o nuklearnom razoružanju.

Predstavnik za štampu Bijele kuće Robert Gibs rekao je da Sjeverna Koreja dobro zna šta treba da uradi, a to je da se vrati multilateralnim pregovorima o nuklearnom razoružanju i odustane od ideje o stvaranju nuklearne države na korejskom poluostrvu.

U pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, prekinutim prije godinu dana, učestvuje šest država - Sjeverna i Južna Koreja, Japan, Kina, SAD i Rusija.

Sjeverna Koreja danas je pozvala SAD na mirovne pregovore i zatražila ukidanje međunarodnih sankcija kao uslov za nastavak šestočlanih pregovora o nuklearnom razoružanju koje je napustila prošle godine zbog međunarodne osude povodom njenog lansiranja rakete dugog dometa.

Korejski rat koji je trajao od 1950. do 1953. godine okončan je primirjem, a ne mirovnim sporazumom tako da je korejsko poluostrvo formalno još u ratnom stanju.

Predstavnik Stejt Departmenta je odbacio poziv Sjeverne Koreje da se ukinu sankcije i rekao da je važno da se nastave šestočlani razgovori o nuklearnom razoružanju tokom kojih će se pokretati i druga otvorena pitanja.
XS
SM
MD
LG